Пластмасовите чашки, чинии и пликове отиват в миналото

OFFNews 20 октомври 2021 в 16:28 1823 0

Правителството слага край на пластмасовите чаши и кутии за храна за еднократна употреба, които могат да се изработят от друг заместващ материал. Това става със специална наредба за намаляване на въздействието на определени пластмасови продукти върху околната среда, с която се въвеждат изисквания на европейското законодателство.

Целта е да се намали потреблението на въпросните продукти и се въвеждат нови изисквания за проектиране и преработка на отпадъците от тях.

Увеличава се информацията за потребителите, в т.ч. чрез нови маркировки за съдържанието на пластмаса в някои продукти и вредата от неправилното им изхвърляне, задължителни мерки за осведомяване и осъществяване на национални информационни кампании.

Съществуващата система за разделно събиране на отпадъците от опаковки ще се разшири, като се осигури подходяща допълнителна инфраструктура за бунищата.

Отменя се задължението за заплащане на такса за тънки пластмасови торбички за пазаруване с дебелина до 25 микрона, тъй като те са включени в списъка на продуктите, за които има устойчиви заместители за многократна употреба, или такива, изработени от други материали, и се забранява пускането им на пазара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки