Пито-платено: От парите за 'къщи за тъщи' почти нищо не е върнато и няма да бъде върнато, твърди Атанас Чобанов

Всичките 738 "къщи за тъщи" са се оказали с нередности – или с неизпълнен бизнес план или нямат нает персонал

OFFNews 12 април 2022 в 12:57 5158 3

Снимка Фейсбук

Фонд "Земеделие" си търси 43 милиона лева от къщи за гости - до момента са събрани 3,6 милиона лева. Това е смешно на фона на целия шум, който се вдигна. Почти нищо не е върнато и няма и да бъде върнато, защото излиза, че тези актове, които е написал Фонд "Земеделие", са негодни, оспорват се и падат в съда. Пито-платено. Ще останем с чувство за наглост и безнаказаност от този скандал.

Това заяви пред БНР разследващият журналист Атанас Чобанов от Bird.bg, който от години следи темата с т. нар. "къщи за тъщи". През 2019 г. Министерството на земеделието предприе извънредни проверки на къщи за гости, изградени по Програмата за развиетие на селските райони. Бе установено че над 700 къщи за гости у нас са финансирани с над 100 милиона евро чрез Фонд Земеделие“ за развитие на селски райони.

Представители на ЕК, на парламентарната комисия по бюджетен контрол и на Европейската сметна палата са на специална мисия у нас, за да проучат нивото на корупция и злоупотреби с евросредства у нас. Сред акцентите в инспекцията са къщите за гости.

Атанас Чобанов е на мнение, че къщите за гости са емблема на злоупотребите с европейски средства. "В България нещата с къщите за гости са много кокошкарски и много видими. Когато се дават гратис европейски пари за развитие на селски туризъм, а вместо селски туризъм имаме огромна вила с басейн, всеки разбира, че това си е чиста кражба на европейски средства", заяви Чобанов. Според него основният въпрос е какво ще правим с "вече откраднатато".

От интервюто му стана ясно, че всичките 738 "къщи за тъщи" са се оказали с нередности – или с неизпълнен бизнес план или нямат нает персонал. От 738 къщи - проекти на обща стойност над 200 милиона лева, 247 се проверяват от МЗ, като за някои къщи периодът за проверка е изтекъл Сумата за тези 247 е 107 милиона лева, дадени от Фонд "Земеделие". 

Чобанов твърди, че до момента няма нито един осъден, който да връща пари. Повечето къщи за гости са разплатени преди 2017 г., а Европрокуратурата разследва случаи след 2017 г.

Разследващият журналист очаква, че от прокуратурата най-вероятно ще получат някои хвалби за дребни, незначителни случаи, за които има внесен обвинителен акт, но всички полически обвързани случаи се оказват "смачкани".

"Знаковата къща на зам.-министър Александър Манолев е ипотекирана срещу заем. КПКОНПИ не успя да я запорира, НАП не успя. Според мен Манолев в крайна сметка ще бъде оправдан, защото обвинителният акт е некадърно написан", заяви той.

По думите на журналиста няма черен списък на лицата или фирмите, злоупотребили с европейски средства, които да бъдат ограничавани за следващи субсидии. "Кметове, бивши шефове на служби, партийни лидери и т.н. – за тях нищо не се прави", каза още Атанас Чобанов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

3

dolivo

12.08 2023 в 15:54

ОТВРАТИТЕЛНО!

Наглостта на мутро феодала , който Ви краде е безгранична, а вие му се лигавите върху косматата длан за някой грош подаяние.

Вместо да кажем с гласа си НЕ и СТИГА!

Ние казваме тихичко, айде, следващия път и ние да може да краднем, да се облажим.

Е това е морала девалвирал в България.

6145

2

kokoten

12.04 2022 в 17:48

Раздайте бързо по една гола вода и да приключваме с това....да се заемем с Каскета,тогава и "тъщите" ще влязат на топло....

14469

1

случайно прочетох

12.04 2022 в 14:00

Относно Манолев...Цървулът си е цървул....
 
X

Да помогнем на украинските деца!