Писмо от жена с увреждане: Г-жо Ангелкова, вие министър само на здравите хора ли сте?

Бургазлийка обвинява министъра, че няма достъп до плаж и че пътува по морето 60 км, за да иде до тоалетна

OFFNews Последна промяна на 10 август 2017 в 14:09 11414 4

Министърът на туризма Николина Ангелкова беше обвинена от хора с увреждания в дискриминационно отношение. 

Бургазлийката Грета Аспарухова написа писмо до министъра с обвинения, че Ангелкова прави постоянни проверки по плажовете, но не е обърнала никакво внимание на хората с увреждания, които преди месец й бяха сигнализирали, че няма плажове, достъпни за тях и така на практика те са лишени от природните дадености. 

Поводът за писмото са постоянните проверки по Черноморието, които по думите на жената не са открили нито една нередност, свързана с достъпа до плажовете на хора с увреждания. 

Днес Грета Аспарухова е изпратила гневно писмо до министъра на туризма, в което я обвинява, че отговорът на техните проблеми е "секретарски". В отговора си Ангелкова отговаря, че правото на хората с увреждания до плаж е конституционно установено. В него се обяснява, че наемателят или концесионерът е длъжен да осигури достъп до плажа на хората с увреждания, както и че министерството прави проверки и няма възможност за осигуряване на достъп на плажовете с релефни особености. 

Ето цялото писмо до министъра на туризма без редакторска намеса: 

Уважаема г-жо Ангелкова,

Тъй като НЕ получих конкретен отговор от Вас, а разясняване на правата ми по конституция прекопирано от Вашия секретар, отново Ви пиша! 

Изглежда след всичките проверки по нашето Черноморие Вие не сте видели нито една нередност свързана с достъпа на хора с двигателни затруднения до плажа. Интересното е, че достъп не е осигурен и на плажове с липса на релефни пречки. Само на юг мога да ви заведа на поне 10 такива плажа, а и почти цялата ивица на бургаския плаж е възможно да бъде достъпна. Да считам ли, че дори Вие не сте се сетили, че ние също имаме право на достъп до тези плажове?!

Освен това не видях нито един санкциониран концесионер за липсата на достъп и тоалетни (продължавам да настоявам за тоалетните, понеже и ние имаме физиологични нужди). Тук ще отворя още една скоба, която е във вашия ресор - ресторантите с осигурени тоалетни за трудноподвижни в град Бургас се броят на едната ми ръка. Не би ли трябвало всеки ресторант да ни осигурява достъп до подобно помещение или ние, ако пием бира трябва да си ходим до нас до тоалетна?

Знаете ли, случвало ми се е да тръгна от Несебър, за да отида в къщи до тоалетна и после пак да се върна в Несебър?!!!? Как ви се струва, нормално ли е това? Вие бихте ли пропътували 60 км, за да имате достъп до тоалетна?

Нека продължим темата за плажовете. Изглежда Вие самата смятате, че е правилно хората с увреждания да не са на плажа, тъй като в нито една проверка не констатирахте подобно нарушение. Аз питам Вие министър само на физически здравите хора ли сте, според Вас хората с каквито и да е увреждания нямат място на плажа, в ресторанта, в хотел? Защото с този отговор точно това ми казвате. В нормалните държави, след като Вие самата не сте се сетили, че ощетявате една определена група от хора, дискриминирате ги най-грубо, ами там подават оставки за подобно нещо! Не знам дали сте наясно, че с отговора, който ми е изпратен Вие ми казвате, че държавата най-грубо нарушава правата ми на достъп.

Според Вас пясъкът може ли да се определи като "релефна особеност", защото плажовете с "релефни особености" въобще не съм коментирала в писмото си до Вас! Вие ръководите органа , който отговаря за, цитирам : "Контрола върху изпълнението на задълженията на концесионерите/наемателите на морските плажове е изцяло от правомощията на министъра на туризма, съгласно договорните им право отношения." Това още веднъж ми показва, че на Вас не ви е дошло на ум, че нечии права са нарушени, някои хора са ощетени и дискриминирани.

В писмото изпратено от Вашия секретар не виждам нито ред за това как смятате да решите проблема, констатацията на правата ми по конституция не ме топли и понеже ги знам за това беше предходното писмо. Е, вярно лятото е почти свършило вече, но нека поне следващото да бъде достъпно! Освен това идеята за достъп на някой не бива да се брои за достъп, а трябва да има ясно поставени изисквания и спецификации, които да се спазват и от тук нататък да се следи за изпълнението! В противен случай държавата във Ваше лице официално заявява, че ние хората с увреждания нямаме място никъде!

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

4

bogdan69

11.08 2017 в 19:10

Който е ходил в Турция,знае какви са условията в техните курорти.Особено за хората с увреждания.Много сме назад в това отношение от тях за съжаление...

4000

3

Илко

10.08 2017 в 17:04

Ми че тя Ангелкова е министър само на руските туристи