Писателят Владимир Зарев отличен с наградата 'Св. Паисий Хилендарски'

OFFNews 07 ноември 2017 в 10:59 2639 0

Писателят Владимир Зарев отличен с наградата Св. Паисий Хилендарски

Българският писател и редактор Владимир Зарев получи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ за 2017 г. 

Владимир Зарев бе отличен заради изключителния му принос за развитието на националната културна идентичност и духовни ценности. Наградата му бе връчена лично от премиера Бойко Борисов на официална церемония в Гранитната зала на Министерския съвет.

Много се радвам, че днес връчих държавната награда "Св. Паисий Хилендарски” на писателя Владимир Зарев. Той има изключителен принос за развитието на националната ни културна идентичност и духовните ни ценности, пише в профила на премиера Бойко Борисов във Фейсбук.

Владимир Зарев е автор на 18 книги, сред които трилогията „Битието“, „Изходът“, „Законът“ и романите: „Разруха“, „Лето 1850“, „Поп Богомил и съвършенството на страха“, „Хрътката“, „Хрътката срещу Хрътката“. Негови творби са превеждани в Чехия, Полша, Унгария, Румъния, Турция, Хърватия, Сърбия, Германия, припомня БГНЕС.

Владимир Зарев посочи, че за него е особена част и гордост да стане носител на голямата държавна награда. От своя страна министърът на културата Боил Банов цитира Зарев, който казва, че свободата е форма на различие и колкото по-различен е един човек, толкова повече отстоява себе си. За нас е част да бъдем съвременници на един творец, който бележи пътя на съвременни и бъдещи автори, подчерта Банов. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!