Пилонът на Рожен наистина се оказа временен обект

OFFNews 20 юни 2023 в 11:52 3931 0

земеделие

Снимка МЗХ

Министерството на земеделието и храните.

Проектът на инвеститора Фондация "Наследство в бъдещето", автор на идеята за изграждане на внушителен пилон на Рожен с височина 111 м, е частно инвестиционно намерение. То ще се изгражда в терен частна собственост в поземлен имот в землището на село с. Соколовци, местност Рожен, земеделска земя, категория осма, начин на трайно ползване – постоянно затревена площ/ливада с площ 2316 кв. м.

Това показва проверка на аграрното министерство.

След процедура за промяна на предназначението на земята е издадено разрешение за временно ползване на 196 кв. м земеделска земя за неземеделски нужди от Областна дирекция "Земеделие" - Смолян.

Собственик на имота с идентификатор 67965.5.89 е Сдружение "Рожен - наследство в бъдещето", което е предоставило на инвеститора въпросния имот с договор, в който е посочило изричното си съгласие за инвестиционното предложение.

Предоставена е схема за поставяне на временен обект по чл. 56 от Закона за устройство на територията. Представено е становище на 29.03.2023 г. от РИОСВ Смолян за съгласуване на обекта, се казва в съобщението на земеделското министерство.

Разрешението за строеж и поставяне е издадено от главния архитект на община Смолян. Контролът по изграждането е от компетенцията на община Смолян, която би следвало да удостовери, че проектът отговаря на изискванията за безопасност, допълват още от МЗХ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика