Петричани блокираха Е-79 с искане за оставка на кмета

OFFNews 19 май 2015 в 08:40 2015 2

Петричани блокираха Е-79 с искане за оставка на кмета

Протестиращите граждани от Петрич и селата блокираха главен път Е-79, съобщава Фокус.

Исканията им са за оставка на кмета на общината Вельо Илиев. Те определят 15-годишното му управление като "феодално". Намеренията на протестиращите е блокадата да продължи 15 минути.

Полицаи следят за сигурността на движението, като се опитват да изтеглят протестиращите от пътното платно. Около 200 души блокираха пътя за Гърция в района на Петрич. Митингът в района на зеленчуковата борса на с. Кърналово бе граждански и бе под мотото "Стоп на злоупотребите и корупцията в община Петрич", съобщава БГНЕС. 

Протестиращите пристигнаха с 10-ина строителни машини, върху които имаше плакати с текст: "Вельо, върви си", "Не на кмета-феодал", "Вельо, 15 години стигат", "Петрич – Вельова държава", "Г-н прокурор, няма големи и малки крадци", "Г-н Цацаров, елате в Петрич" и мн. други. Протестът бе организиран от три сдружения – за управление и контрол на община Петрич, на петричките строители и на хотелиерите. 

В понеделник Окръжната прокуратура в Благоевград започна разследване за злоупотреби в община Петрич след репортаж на Нова телевизия. От него става ясно, че баничарница и фризьорски салон са спечелили обществена поръчка да изграждат канализация и да ремонтират детски градини и площадки. Самите те обаче не знаят, че са използвани техните данни по фактура. Една от фирмите е получила поръчка за изграждане на канализация за 5 милиона лева, защото е посочила абсурдните 200 години гаранция.

Протестите започнаха вчера пред общината, където строителни предприемачи запалиха чучело на кмета. 

В края на март той беше подкрепен от Реформаторския блок за предстоящите местни избори и беше определен от депутата от ДСБ Атанас Атанасов като "синя легенда".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови