Петиция за смяна на руски с украински имена на улици в 34 държави

Кампанията на Ukrainе Street предлага преименуване в София, Варна и Русе

OFFNews 30 март 2022 в 13:15 2661 3

Снимка Ukrainе Street

Посолството на Украйна в България призова за подкрепа на петиция за преименуване на улици, на които се намират руското посолство и консулства у нас, като разпространи кампанията на Ukrainе Street за смяна на имената на улици заради руската инвазия в страната. 

Кампанията призовава целия свят да направи Украйна част от своите столици и градове, а инициативата е много мощен начин да се отговори на опитите на Русия ефективно да зачеркнат Украйна и украинската култура, посочват от посолството у нас. Това би бил един символичен акт в подкрепа на украинския народ, който защитава своята независимост във войната, започната от Русия, се посочва в съобщението. 

Предложенията за смяна на имена у нас са: част от ул. „Никола Мирчев”, на която се намира сградата на руското консулство в София да се казва ул. „Героите на Украйна”; бул. „Драган Цанков”, където се намира сградата на руското посолство в София, да се казва бул. „Украйна”; ул. “Ниш” в Русе, където е сградата на руското консулство, да се казва ул. „Героите на Украйна”; част от ул. „Македония” във Варна, където е сградата на руското консулство, да се промени на ул. „Украйна”. 

Сайтът на кампанията съдържа връзки към петиции за преименуване на улиците с посолства и консулства на Русия в 53 града в 34 държави по света. 

Албания, Литва, Латвия и Норвегия вече преименуваха улици и площади. 

В Столичния общински съвет е получено предложението на Найо Тицин бул. "Драган Цанков" в частта си пред Руското посолство да се преименува на "Героите на Украйна". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

3

alfakentavur

30.03 2022 в 13:30

Не знам... Да сменим руснак с гърци. По-добре е, но не е съвсем добре.

-240

2

редовно четящ

30.03 2022 в 13:29

Редно е да се замени сегашното име на храм св. александър невски в София със "Св. св. Кирил и Методий" и това да остане завинаги!

2550

1

alfakentavur

30.03 2022 в 13:22

И във Вашингтон площадът, на който е расийското пасолство, вече се казва Борис Немцов.
Трябва по всякакъв начин да се показва на блядовете, че са нежелани и че лъжите им вече няма как да минават.
 
X

Да помогнем на украинските деца!