Пет нови училища ще се строят в София, пускат платформа за сигнали от майки за детските площадки

Фандъкова забранява градините с плоски покриви, иска алпийски къщички за малките

OFFNews 05 януари 2019 в 08:05 4574 0

Пет нови училища ще се строят в София през тази година. Те ща са в кварталите "Манастирски ливади - Изток", “Витоша ВЕЦ - Симеоново”, “Карпузица”, “Драгалевци” и “Малинова долина”. 

Целта ни е във всеки квартал на столицата да има поне едно училище, така че всички деца да минат на едносменен режим, обяви кметът Йорданка Фандъкова. В момента в София има 175 общински училища, в 95 от тях учениците се обучават в една смяна, уточни тя. Готови са проектите за разширенията на Френската и Немската гимназия, както и на още 3 училища. 

Над 350 млн. лв. сме инвестирали в образователна инфраструктура, строителство на детски градини и площадки за игра в последните 10 г. Изградихме над 90 детски заведения и 3 училища, ще изградим още 15 детски градини, обясни Фандъкова. 

Тя призна, че е забранила да се правят сгради за детски заведения с плоски покриви, които освен че са еднотипни, през зимата задържат сняг и протичат. Като пример за красива нова детска градини Фандъкова посочи новата в Драгалевци - като алпийска къщичка е, каза столичният кмет. 

За една от новите детски градини - в “Горна баня”, вече е обявен архитектурен конкурс, уточни главният архитект на София Здравко Здравков, като подчерта, че целта е да няма повече конфекция в сградите. 

Нова платформа ще стартира през 2019 г. за детските площадки, чрез нея родителите ще могат да коментират състоянието им, а общината ще получава в реално време сигнали и ще може да ги поправя бързо, увери арх. Здравков.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!