Перник става столица на маскарадните игри, започва "Сурва"

OFFNews 29 януари 2016 в 07:59 4489 1

Снимка БГНЕС - архив

25-ят Международен фестивал “Сурва“, който ще продължи три дни, се открива днес в Перник. 

Изданието ще е най-мащабното от всички досега с над 6400 участници. Освен от Перник и страната във фестивала са заявили присъствие и 18 групи от други държави, някои от които ще участват за първи път. Те са както от близките Сърбия, Македония, Гърция, Румъния, така и от далечни екзотични земи. За първи път интерес за участие в пернишкия фестивал е заявила група от Мали, която ще представи африкански маскараден обичай. 

Традиционна научна конференция на тема "Карнавалите в маскарада" ще сложи началото на днешния петъчен празничен ден. Това е 23-та поред научна конференция, в чийто протокол са записани 33 доклада. Тенденциите и спецификите в маскарадните игри на Балканите и в Европа от най-древни времена до наши дни ще проследят светила в проучването на маскарадната обредност като проф. Валерия Фол, проф. Иван Маразов, професор Георг Краев, който ще бъде председател и на журито, което ще определи най-добре представилите се групи в двудневното дефиле в събота и неделя и ще разпредели наградите, съобщи Дарик. Също днес ще заработи за тридневни демонстрации и Работилницата за маски, в която майстори на маски и ликове ще покажат тайнството в сътворяването на страховитите образи от кожи, пера, зъби. Своята сръчност в ателиета ще демонстрират и занаятчии. В 14 часа през площад "Кракра" ще премине младежкото маскарадно дефиле "Сурвакариада".

Кулминацията в петъчния ден е факелното дефиле, с което ще започне шоуто за официалното откриване на 25-ия Международен фестивал на маскарадните игри в Перник. Спектакълът е наречен "50 години Сурва" и ще озвучи града от 18:00 ч. пред Двореца на културата. Сред гостите на маскарада ще бъде и президентът на Федерацията на европейските карнавални градове Хенри Ван дер Кроон, който от десетки години носи титлата перничанин. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови