Перник фалира, жители на града излязоха на протест

OFFNews 16 декември 2014 в 09:21 5307 8

Перник е пред фалит. Днес на протест излязоха служители на фирмата за почистване, които твърдят, че от април не са получавали заплатите си.

Представители на фирмата обявиха, че кметството им дължи 6 млн. лв.

Просрочените задължения на града са над 16 млн. лв., а запорите са в размер на 6 279 900 лв., обяви настоящият кметът Иван Иванов. Той моли за помощ държавата. Запорът е наложен от фирмата за почистване.

Иванов беше назначен на мястото на Янакиева без избори с мотива, че има по-малко от година до следващите местни избори.

Иванов обясни, че след избирането му, от 17 ноември, е започнала атака срещу него от страна на бившия кмет Росица Янакиева (сега депутат от АБВ - б.р.), чрез заместник-кметовете.

Сега няма пари за заплати на служителите, нито за храната на децата, каза още Иванов и помоли премиера и финансовия министър да помогнат на закъсалата община.

„Създава се истерия и предизвиквате всички фирми да запорират сметките на общината, обяви днес в интервю за bTV Янакиева.

Тя обвини настоящия кмет, че е организирал протеста. Янакиева оспорва и легитимността на назначаването на Иван Иванов, тъй като от нейния избор за депутат на 5 септември до местните избори, които ще са през октомври следващата година, има повече от 1 година.

Бившата кметица посъветва настоящия кмет да вземе безлихвен кредит от Министерството на финансите.

Ирена Соколова, депутат от ГЕРБ, обвини в студиото на bTV Янакиева за финансовите проблеми на града, а Янакиева обвини Соколова в лоша коалиционна култура (АБВ подкрепя ГЕРБ в парламента, подкрепата беше скрепена със споразумение).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!