Quantcast

Пенсионерите с ТЕЛК с по-малко пари през януари

OFFNews Последна промяна на 07 януари 2019 в 11:54 3707 0

Снимка бТВ

Пенсионерите с инвалидна добавка ще получат по-малко пари през януари. От тази година на мястото на инвалидните добавки те ще имат нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от социалните.

Промяната обхваща близо 340 000 пенсионери с ТЕЛК, взимали инвалидна добавка около 30 лева. Досега добавките се изплащаха от НОИ, но от януари вече ще ги изплаща Агенцията за социално подпомагане. Това обаче ще доведе до забавяне на парите, защото социалните, за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия. Януарската сума ще бъде платена до 15 февруари. Тя ще бъде в по-висок размер и ще се актуализира годишно, защото е обвързана с линията на бедност, каза социалният министър Бисер Петков по бТВ.

Минималният размер на помощта, която ще получават хората със степен на увреждане над 71% до 90%, е 52,20 лв., отбеляза Петков. Голяма част от тези 340 000 пенсионери получават месечни добавки за социална интеграция от Агенцията за социално подпомагане. По данни на АСП става дума за 290 000 души, те ще си получат добавките за  декември през януари и съответно няма да имат никакви задължения да правят постъпки, защото по служебен път новите месечни помощи ще им бъдат изплащани, посочи министърът.

Действия трябва да предприемат около 50 000 пенсионери, които не получават месечни интеграционни добавки от АСП и за да получават новата месечна помощ, би трябвало да подадат заявление-декларация в дирекцията за социално подпомагане по настоящия си адрес.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !