Пендаровски идва скоро на посещение в София

OFFNews 27 януари 2022 в 13:53 1124 1

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски съобщи днес, че след не повече от месец ще направи официално посещение в България, като целта е заедно с българския държавен глава Румен Радев да допринесат за преодоляването на нерешените въпроси между двете страни, предаде МИА.

На кръгла маса "Присъединяване на Западните Балкани към ЕС: дълга (не)завършена приказка - Устойчивост на македонския външнополитически курс" Пендаровски повтори, че началото на новия етап в двустранните отношения е чудесно, но все още е далеч по-дълбокото навлизане в процеса на решаване на проблема и неговото евентуално позитивно приключване.

Ще се опитам много скоро да дам и личния си принос за този процес, тъй като мисля, че е важно всяка политическа институция в двете държави да даде своя принос. След не повече от месец планираме, договаряме се с моя колега Радев за официално посещение в България. Моето мнение е, че двамата президенти трябва да дадат положителен принос за успешното приключване на този процес, тъй като това е от стратегически интерес за двете държави. Убеден съм, че Радев споделя моето мнение, посочи Пендаровски.

Той приветства и новата методология в преговорите, като подчерта, че все още всичко е в начална фаза, при която двете страни изразяват добри намерения.

Смятам, че това е отлично начало на тази нова фаза на нашите двустранни отношения. Има две нови правителства, двама нови премиери, които не са от старата школа, чува се нова реторика, усеща се нова енергия, а има и нова методология - нови работни групи, комисии, "вместо лисабонските предложения", каза държавният глава на Северна Македония.

Преди това засегна темата за разширяването на ЕС, като подчерта, че подкрепата на гражданите за този процес намалява, не само в страната, но и в целия регион, а антизападната реторика в медиите от Западните Балкани се е засилила изключително много и има тенденция да започне да доминира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови