Пеканов: Докато парламентът не приеме 12 закона по Плана за възстановяване, няма да искаме ново плащане

OFFNews 06 април 2023 в 18:22 2634 0

Снимка БГНЕС

Атанас Пеканов

Следващите пари от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) зависят от 12-те закона, които стоят и чакат да бъдат приети от новия парламент. Докато той не ги приеме, няма да подадем следващото искане за плащане. Това каза пред журналисти служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов след участието му в конференция "България и Румъния – евроинтеграция по трудния начин?".

Следващото плащане е за 724 млн. евро и затова ще призова депутатите не да ги оставят за някакъв бъдещ момент, а още от първия ден да гледат тези 12 закона, посочи Пеканов. Той коментира, че за момента няма директен риск за загуба на средства по ПВУ, но се събират забавяния, а времето е много малко - до 2026 г. По думите му, ако се бавим със сегашните цели, по-нататъшните може да не можем да ги изпълним, така че рискове има.

Вицепремиерът обясни, че Европейската комисия не налага санкции при забавяне, но датата за подаване на искането за втория транш е била за първото тримесечие, а вече сме във второто. Надяваме се да можем да подадем във второто или третото тримесечие, за да не се събират прекалено много забавяния, допълни той.

Относно предоговарянето на Плана за възстановяване и устойчивост, Атанас Пеканов каза, че министърът на енергетиката Росен Христов миналата седмица е бил в Брюксел и там е показал защо през миналата година в общи линии е било невъзможно да се изпълнят някои от целите за ограничаване на работата на въглищните централи. Сега процесът продължава по линия на REPowerEU – новият инструмент, какви инвестиции и какви други алтернативни ангажименти могат да се предложат, ако не се изпълнят ангажиментите за въглищните централи, допълни той. Пеканов посочи, че следващата среща на министър Христов ще бъде на 20 април.

На въпрос дали има риск да ни разделят от Румъния за Шенген, Атанас Пеканов отговори, че се борим да продължим процеса заедно. Според него няма такъв риск и трябва да продължим заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови