Педофилите са все по-активни в мрежата. Случаите на тормоз над деца са скочили двойно

Над 17 хиляди са обажданията за снимки и видеоклипове на голи деца. 22 са проведените полицейски операции за залавяне на педофили през 2020 г.

OFFNews 26 септември 2021 в 10:52 2547 0

Педофилите стават все по-активни в мрежата. Службите отбелязват двоен ръст на сигналите за порнография и тормоз над деца в интернет, коментира по Нова телевизия Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет.

Фактът, че децата прекарват повече време в интернет, не убягва на педофилите в мрежата. В глобален мащаб има над 80% ръст на сексуалните посегателства срещу деца онлайн, а в България броят на сигналите към Националния център за безопасен интернет е скочил двойно. Над 17 хиляди са обажданията за снимки и видеоклипове на голи деца.

„Според нашето национално представително изследване всяко пето дете се е срещало на живо с някого, с когото се е запознало онлайн. Тази склонност на 20% от децата е твърде голям риск”, казва Емануил Георгиев от Националния център за безопасен интернет.

Самите деца до голяма степен съдействат на педофилите. Това доказва статистиката, според която 33% от материалите, съдържащи сексуална експлоатация на деца, са произведени от самите деца.

Опасностите, които дебнат в мрежата коментира и Петър Цигов - началник сектор в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП.

„Голяма част от децата не съобщават за случващото се. Всеки оповестен случай обаче се разглежда от колегите ми. За нас всяко дете е важно”, каза той.

Препоръката на експертите е в случай на тормоз жертвата да направи скрийншот и задължително да докладва насилника в социалната мрежа и в ГДБОП.

22 са проведените полицейски операции за залавяне на педофили през 2020 г, а до момента са 30, съобщи Цигов. По думите му голяма част от децата изобщо не съобщават, че са тормозени.

Най-фрапиращият случай в последно време е с американски педофил, който се е свързал с българско момиче в онлайн игра. Детето било изведено от играта и манипулирано от мъжа. Момичето споделило с приятел, който разказал на родителите си, така случаят стигнал до ГДБОП. По него се работи с партньорски фирми на ФБР.

Как действат педофилите

Те са много добри психолози. Създават фалшив профил на връстник на детето, демонстрират общи интереси и допирни точки. Децата им се доверяват, изпращат лични данни, снимки, видеа. Веднъж изпратени тези данни се използват за манипулиране и изнудване за още такива материали, коментира Цигов и уточни, че педофилите рядко стигат до физически контакт с жертвите си.

"Винаги съветваме родителите да бъдат приятели с децата си, да се интересуват кои сайтове и социални мрежи посещават, с кого общуват там. Това са задължителни неща, обясни началникът сектор в отдел "Киберпрестъпност" към ГДБОП. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!