Патриарх Неофит: Никой не желае оставката на митрополит Николай

OFFNews 10 декември 2013 в 18:18 2770 5

Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив
Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив

 

Патриарх Неофит заяви днес увереността си ,че митрополит Кирил не е пострадал от своя събрат митрополит Николай.Той коментира и че никой не желае оставката на пловдивския митрополит.

Заявлението за оставка от негова страна било по-скоро стремеж истината да възтържествува.  Днес патрирахът и митрополитите получиха уверението на външното ни министерството, че ще получат дипломатически паспорти, с които по-лесно да пътуват, съобщава БНТ.

Предложението да се издадат дипломатически паспорти на патрираха и митрополитите дошло от председателя на Народното събрание Михаил Миков. Това обясни министър Кристиян Вигенин. На среща със Синода той лично зарадва архиереите, че най-после ще имат дипломатически паспорти.

"Смятам, че това е едно отдавна твърде дълго забавено решение, защото смятам,че не може българския патриарх и българските митрополити да ходят по света с туристически паспорти", каза министърът на външните работи Кристиан Вигенин

Досега архиереите бяха принудени да чакат на опашки по летищата и изпадаха дори в конфузни ситуации. Патриах Неофит коментира днес злободневната тема - изборите за варненски митрополит. Той се надява те да са честни, но все пак уточни, че избягва тесен контакт с Варна.   

"Защото това е изключително задължение и право за този избор да работят епархийските избиратели', отбеляза българският патриарх Неофит.

"Никой не желае оставката на митрополит Николай", така патриархът коментира изказването на митрополита, че ако заради скандалите в църквата събратята му от Синода му поискат оставката, той ще я подаде. Според патрираха тези думи са били по-скоро стремеж истината да възтържествува.

"Тук няма действителна оставка и желание за оставка, а желание да се разбере,че митрополит Кирил не е пострадал от своя събрат митрополит Николай", каза Патриарх Неофит. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови