Пътят Смолян - Мадан остава затворен още няколко месеца, отварят обходен до седмица

OFFNews 20 март 2018 в 13:11 2569 0

Снимка OFFNews

Пътят Смолян - Мадан ще остане затворен в следващите няколко месеца заради активиралото се миналата седмица срутище край село Тикале. До седмица се очаква нов обходен път да осигури свързаност на засегнатите села.

Това стана ясно на проведена пресконференция в агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ) с участието на председателя на Управителния съвет на агенцията - инж. Дончо Атанасов, и доц. д-р Стефчо Стойнев, ръководител на катедра "Хидрология и инженерна геология" в Минно-геоложкия университет.

Предстои обезопасяването на обходния път с мантинели и асфалтирането му, обясни инж. Атанасов и прогнозира, че дейностите ще приключат до другата седмица, ако атмосферните условия позволят да се работи.

Пътят преминава между селата Влахово и Орешец, а отсечката ще е дълга 1.2-1.4 км.

Според доц. Стойнев не е препоръчително пътят Смолян - Мадан да бъде отворен в близките месеци, тъй като трябва да се изчака процеса на затихване на срутището, което е с големина общо 30-35 дка.

"Става въпрос за внезапно възникнал процес, който много трудно може да бъде предсказан в точния момент от време. Изяснихме механизма на протичане на този процес. Той е с внезапно обрушване. Ако този процес се активизира, съществува риск от по-нататъшно развитие на срутището, както и да се достигне до коритото на река Черна", каза още Стефчо Стойнев.

Инж. Атанасов уточни, че предстои среща на областния управител и кмета на Смолян с кметовете на блокираните села. Той подчерта, че ще бъдат осигурени толкова автобуси, колкото са необходими за жителите на селата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!