Свлачище на пътя Смолян - Мадан достигна електропровод

OFFNews 10 март 2018 в 18:14 3486 0

Областна администрация - Смолян

Активираното през миналата седмица свлачище на пътя Смолян - Мадан край село Тикале е най-мащабното свлачище върху главен път в страната обявиха специалисти, провели оглед на терена. 

Огледът беше извършен от кметове, представители на пътната агенция, ВиК и ЕВН, геолози, проектанти и служители на Горското стопанство. Наблюдение е направено и с дрон.

Състоянието на срутището е много тежко и обхваща много голяма територия, с което излиза далеч извън сервитута на главния път, обявиха специалистите след огледа.

Към момента на огледа най-горният свлачищен отсек е достигнал електропровод 110 KV. В свлачищното тяло попада електропровод 20 KV. Свлачището е активно с непрекъсната поява на нови пукнатини, чиито размери в момента са около 100 на 150 метра, съобщиха от Областната администрация в Смолян.

Установено е наличие на стичащи се повърхностни води. Над свлачището преминава водопровод Ф400, който е препоръчително да се обследва.

В понеделник от АПИ ще бъде проведено съвещание с всички водещи специалисти в тази област и ще бъдат взети конкретни мерки. Най-добрите екипи за обследване и проучване ще работят, за да не се допусне прекъсване на електрическата и ВиК комуникация до населените места.

Ще бъде обсъден и вариант за изграждане на алтернативен път през Орешец – Влахово, тъй като геоложката структура на скалите при свлачището в района на Тикале показва, че има предпоставки проблемът да възниква периодично.

Свлачището е изключително опасно за разчистване поради наличието на множество големи надвиснали скални късове, но ще бъде направен опит за разчистване и пускане на движението за аварийни случаи в едната пътна лента. Ще се създаде и организация за продължително наблюдение на свлачището поради голямата му активност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови