Пациенти с рядко заболяване ще доплащат по 600 лв. на месец за лекарства

Вероника Шербанова 04 декември 2013 в 18:23 2548 0

Болница Снимка: БГНЕС
Болница Снимка: БГНЕС

Пациентите със Системен лупус еритематодес ще трябва да доплащат по 600 лв. на месец за лекарства, след като Здравната каса реши да заплаща медикамента, от който се нуждаят, едва на 75%.

За това съобщиха от Националния алианс на хората с редки болести.

Ако пациентите с това рядко заболяване не се лекуват, рискът от настъпване на смърт при тях е два пъти по-висок в сравнение със здрав човек, обясняват от Алианса.

600 лева е една непосилна сума за повечето болни от Системен лупус еритематодес. Като се има предвид, че става въпрос за хора, които понасят в повечето случаи затруднения от самото заболяване, е просто нечовешко да бъдат натоварвани с такива суми, коментира председателят на Алианса Владимир Томов.

Това е една група от между 500 и 1000 души, които чакат това лечение и за тях това да доплащат означава да не се лекуват изобщо, категоричен е той.

Заболяването може да засегне различни органи, в това число кожата, ръцете, сърцето, дробовете, бъбреците, мускулите, очите. Най често от Системен лупус еритематодес страдат млади жени в детеродна възраст, но заболяването може да засегне мъжете, а и децата.

От Алианса на хората с редки болести настояват НЗОК да заплаща на 100% необходимия за тези пациенти медикамент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови