Първото тестване на малките ученици премина спокойно, за 20-ина минути (видео)

Дете от Добрич се оказа положително, тестват го повторно в лаборатория

Александра Маркарян 10 ноември 2021 в 10:02 3810 0

Снимка Pixabay

Снимката е илюстративна

Първото тестване за COVID-19 за малките ученици тази сутрин премина спокойно и бързо, за около 20-ина минути децата бяха тествани и резултатите им излязоха.

Тази сутрин МОН публикува клип от различни класни стаи, който показва как протича процесът.

Видеото е от 51-во Средно училище "Елисавета Багряна", където за 20-ина минути са тествани 188 ученици в осем паралелки от 1. до 3. клас. В процеса са се включили над 30 доброволци.

Във Варна тестването на учениците е приключило до 8:30 ч, информира още МОН. Дори и в големите паралелки екипите са се справили за 20 минути.

В столичното 30 СУ "Братя Миладинови" 231 ученици от 1. до 4. клас вече учат присъствено след сутрешното тестване. В помощ на 14-те класни ръководители са се включили 32-ма родители.

Третокласник в Добрич се е оказал положителен. Майката е взела детето веднага. То ще бъде тествано още веднъж в лаборатория. Ученикът не е контактувал с останалите деца, уверяват от МОН.

Щадящи тестове, които позволяват връщането на малките ученици в клас, има за 13 области в страната. За останалите 15 фирмата, сключила договор с Министерството на здравеопазването, не изпълни доставката. Там учениците учат дистанционно, а министърът на образованието акад. Николай Денков увери, че децата ще влязат в клас веднага след доставката на тестовете. Създадена е организация в рамките на часове количествата да бъдат разпределени из училищата в страната, увери той пред БНТ тази сутрин.

Министър Денков благодари на родителите, студентите и работещи в НЦЗПБ, които се включиха като доброволци в тестването, за помощта. Той подчерта, че тестването не трябва да става вкъщи и ако се спазва въведената процедура, ще има възможност децата да ходят на училище.

"Ако родители от областите, където все още няма тестове, решат сами да организират тестване децата си и го направят по правилата, описани в заповедта, никой няма да възрази децата да се върнат в училище", коментира акад. Денков.

При положителен случай при масовото тестване детето се изолира от класа и родителите му ще разполагат с 24 часа да му направят ПСР или антигенен тест в лаборатория. Паралелката ще се карантинира, ако и лабораторният тест е положителен.

В детските градини и яслите масово тестване към момента не се налага. Данните показват, че там разпространението на вируса е в пъти по-слабо отколкото в училище.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови