Първите учебници по религия на Светия синод след 1944 година със свободен достъп онлайн

Те влизат в образователната ни система от тази есен

OFFNews 16 октомври 2020 в 14:14 3390 0

Първите учебници по религия, изготвени от Светия Синод на Българската православна църква, влизат в образователната система от тази есен. Те преминаха успешно конкурсната процедура, след като получиха одобрението на оценителите на МОН по отношение на съдържанието, графичния дизайн и полиграфическата изработка.

Новите учебници на БПЦ-БП по „Религия – Християнство-Православие“ са първите официални синодални учебници по Православие след прекъсване от около 75 години. Те се явяват съвременни наследници на учебниците по Закон Божий и Вероучение, изучавани в България до 1944 г. (в някои населени места и до 1947 г.).

Досега преподавателите използваха учебни помагала по предмета. През настоящата учебна година над 12 хиляди ученици са избрали свободно избираемия предмет религия в една от неговите три разновидности - християнство-православие, ислям и неконфесионално обучение.

Учебниците използват едновременно църковен и разбираем език, с което актуализират за съвременните поколения духовното наследство на светите Седмочисленици, но и ги доближават до нашите езикови и културни корени, до църковно-славянския и старобългарския езици. В тях се съчетават православното богословие, църковността и нравствените послания с отчитането на възрастовите специфики при децата.

Учебниците на БПЦ ще бъдат раздавани безплатно на преподавателите по „Религия“ и по „Вероучение“, както и на децата, които изучават тези дисциплини.

Директори на училища и учители по „Религия – Християнство-Православие“, както и преподаватели по „Вероучение“ могат да правят заявки в съответните митрополии за безплатно набавяне на учебници според броя на своите ученици. 

Учебниците са достъпни онлайн в официалния сайт на Светия Синод.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови