Първият летен месец започва със слънце и дъжд

OFFNews 01 юни 2020 в 06:33 2723 0

Първият летен месец започва със слънце преди обяд и дъжд с гръмотевици по-късно през деня. 

Максималните температури днес ще бъдат между 17 и 22 градуса, според прогнозата на НИМХ.

Над планините преди обяд ще има разкъсана облачност. След обяд и до полунощ ще има краткотрайни превалявания и гръмотевична дейност. Ще духа до умерен вятър от запад-югозапад. Максимална температура на височина 1200 метра около 11, а на 2000 метра – около 4 градуса.

Над Черноморието преди обяд ще има разкъсана облачност, на места и до слънчево. След обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и на места, главно по южното крайбрежие ще превали и прегърми. Ще духа до умерен вятър от запад-северозапад. Максимални температури на въздуха ще е 20-22 градуса. Температурата на морската вода е 18 градуса, а вълнението на морето - 1-2 бала. 

През юни се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 20 и 22 градуса. Най-ниските температури ще бъдат между 7 и 12, а най-високите - между 32 и 37 градуса.

Месечната сума на валежите също ще бъде около нормата, която в равнините е между 50 и 70 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма - между 30 и 50 л/кв.м, а в планинските райони - от 70 до 130 л/кв.м. 

Месецът ще започне със сравнително студено време. На много места в страната ще има краткотрайни валежи, следобед интензивни, с гръмотевици. Ще има и условия за градушки. През втората половина на първото десетдневие температурите бързо ще се повишат. Ще има повече слънчеви часове, на места и следобедни краткотрайни превалявания.

В началото на второто десетдневие температурите относително ще се понижат, но ще останат близки до нормата. През повечето дни ще се задържи неустойчиво с условия за чести следобедни превалявания и гръмотевична дейност. Слънчеви часове ще има преди пладне, съобщиха от НИМХ.

През третото десетдневие въздушната маса над страната ще се стабилизира. Ще бъде предимно слънчево, а превалявания и гръмотевици ще има на по-малко места. Температурите ще се повишат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови