Първата българска история, написана 100 години преди Паисий от Петър Богдан, вече е у нас

OFFNews 21 май 2024 в 14:47 3124 0

Снимка

Преди 357 години католическият епископ Петър Богдан Бакшев от Чипровци съставя на латински "За древността на бащината земя и за българските дела". Днес репродукция на ръкописа беше представена в президентството.

Ръкописът е първият исторически трактат, посветен на България. Трудът, написан на латински език от Петър Богдан, е завършен около 1667 г. В рамките на 200 страници ръкописът разглежда християнското минало и настояще на българските земи и има за цел да мобилизира подкрепа в тогавашна католическа Европа за освобождението на България от османско владичество. Дълго време не бяха открити нито оригиналният ръкопис, нито печатен екземпляр на трактата, като едва през 70-те години на 20-и век историкът проф. Божидар Димитров открива записки на редактора, свързани с ръкописа на Петър Богдан. Проф. д-р Лилия Илиева Илиева откри в края на 2017 г. пълния ръкопис на най-старата история на България в Университетската библиотека на италианския град Модена.

„Възкръсналият ръкопис" на Петър Богдан ще бъде представен в Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН). Трактатът и изложбите могат да бъдат видени в централна зала на Националния археологически музей от 22 май до 22 септември, отбелязват домакините на събитието. Изложбата се осъществява под патронажа на президента на Република България и се посвещава на 155-годишнината на Българската академия на науките и 145-годишнината на Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий“. Приканвам нашите сънародници да се докоснат до този изключителен текст, заяви президентът Румен Радев по време на представянето на ръкописа.

Роден и починал в Чипровци, Петър Богдан е ярък представител на цяла една заслужила плеяда на българските католически дейци от 17-и век, каза президентът. Той посочи, че тяхната активна дейност в тъмните години на османското владичество остава открит прозорец към достиженията на европейската мисъл. Самият Петър Богдан, завършил престижен университет в Рим, е ерудиран духовник и интелектуалец, високопросветен общественик, патриот и вещ дипломат. През целия си живот той гради активно мостове към Европа в търсене на път за освобождението на България и отстоява честта на Отечеството. Негови са думите, че защитата на честта и най-вече тази на Родината стои най-високо, защото животът и честта са равнопоставени, каза още Радев.

"Бяха ни необходими повече от три години, за да реализираме тази инициатива на президентската институция, за да бъде изготвена една професионална репродукция на ръкописа на Петър Богдан и нещо повече – за да остане в България," обясни Румен Радев. От 2020 г. президентската институция работи за представянето пред българската общественост на ръкописа. По време на посещението на държавния глава във Ватикана през 2021 г. Негово светейшество папа Франциск и държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заявиха подкрепата си за инициативата при аудиенцията с Румен Радев.

Държавният глава Румен Радев удостои с Почетен знак на президента проф. Лилия Илиева, доц. Цветан Василев и проф. Алесандра Нечи за откриването, превода, съхраняването и реставрацията на ръкописа на Петър Богдан.

Сред присъстващите на представянето на ръкописа бяха вицепрезидентът Илияна Йотова, президентът (2002 – 2012 г.) Георги Първанов, кардинал Сандри, кметът на София Васил Терзиев, служебният министър на културата Найден Тодоров, генералният директор на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев, генералният директор на Българската национална телевизия Емил Кошлуков и генералният директор на Българското национално радио Милен Митев.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  Няма коментари към тази новина !

   
  X

  Най-влиятелните хора в Европа се събират в София