Първан Симеонов: Кабинетът ще опита да направи България по-западно изглеждаща

Това може би няма да е най-реформаторското управление, но ще пробват да бъдат модернизационен проект, смята социологът

OFFNews Последна промяна на 03 януари 2022 в 11:35 4953 1

Правителството ще се опита да направи България малко по-западно изглеждащо място. Ще направи модернизация във всяка сфера - администрация, дигитализация, догонване на останалите европейски страни, обяви изпълнителният директор на "Галъп интернешънъл болкан" Първан Симеонов пред БНР.

Според него кабинетът подхожда доста предпазливо и не бърза в действията си.

"Виждаме, че то (правителството) не хуква през глава да върши някои неща, а първо анализира, което е логичният вариант", посочи Симеонов за изводите на социолозите от първите действия на четворната коалиция, начело с "Продължаваме промяната".

"Трудно е едно коалиционно правителство да прави бързи е резки реформи, дори Кирил Петков посочи, че и мораториумът е временно действие", коментира още той.

Социологът напомни, че на едно място са събрани сини и червени, така че, такова правителство няма как да има някакъв грамаден размах, защото то е базирано на компромис. Грамадният размах е донякъде част от популистката риторика на протестите.

"Сега, когато дойде време за работа, те трябва действително да внимават и да обмислят. Защото точно крачката с мораториума е доказателство какво може да се случи и как може да се подхлъзнеш, когато имаш толкова опитна опозиция като ГЕРБ", каза Първан Симеонов.

И изтъкна, че при премиера Кирил Петков и финансовия министър Асен Василев и при близките им сътрудници има наивност.

"Те носят обновление и това се харесва от хората. Може би няма да е най-реформаторското управление, но при всички случаи ще се опитат бъдат модернизационен проект. И като такова ще го гледат хората. И това ще им донесе успех сред обществото", прогнозира шефът на "Галъп".

Сблъсъкът ще е между прогресивно-западното и едно малко по-балканско, консервативно схващане за политиката. Основните разломи в обществото ще са Украйна, Северна Македония, коронавируса. Те съществуват и в коалицията, обясни Симеонов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови