Парното поскъпва необосновано, КЕВР определя цената на око

OFFNews 29 юни 2021 в 09:36 2066 1

Скокът на цените на тока и парното от 1 юли не е обоснован. Експертите от КЕВР не защитават интересите на потребителите. 

Това заяви националният омбудсман Диана Ковачева по бТВ. „Те се позовават на факта, че на световните пазари се увеличава цената на природния газ. Никой не споменава, че те не са ни виновни, че има едно изключително неадекватно законодателство в България за начина, по който се определя цената на топлинната енергия“, коментира омбудсманът. Тя обясни, че става въпрос за Наредба №5, която е променена миналата година и според текста цената на топлинната енергия се променя само веднъж годишно,
докато цената на природния газ се променя всеки месец.

Тоест, в началото на всеки отоплителен сезон се прави една прогноза за 12 месеца какви ще бъдат цените на топлинната енергия. Цената на топлоенергията е заложник на нереалистични прогнози, каза още Ковачева. 

Видя се, че КЕВР не успява да направи тази прогноза реалистично, защото по данни на работната им група хората са надплатили 9 млн. лв. за предишния отоплителен сезон в резултат на разлики между цената на природния газ и цената на топлинната енергия. Цената се определя на око от КЕВР“, допълни Ковачева. 

Според нея енергийният регулатор така се презастрахова. Тя заяви, че въпросът е дали ще има връщане на средства с изравнителните сметки за парно и как ще бъде отразено в цената на топлинната енергия.

Тя беше категорична, че цената на топлинната енергия трябва да се преизчислява всеки месец, а не прогнозно за следващия сезон. Така според нея сметките ще бъдат по-реалистични. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!