Пари за нови детски градини в 14 общини, спират проекти в Благоевград

OFFNews 16 декември 2021 в 13:37 1390 0

14 общини ще получат над 3 млн. лева за изграждане на нови детски градини или корпуси към съществуващи. Средствата са по програма на Министерството на образованието и науката и бяха одобрени от правителството на редовното му заседание днес. Финансират се проекти на Белица, Айтос, Бургас, Малко Търново, Руен, Долни чифлик, Кайнарджа, Твърдица, Ботевград, Своге, Опан, Чирпан и Ямбол. Община Троян ще получи пари за реконструкция на сградата на начално училище „Христо Ботев“.

Благоевград обаче ще върне в държавния бюджет пари, които са били предназначени за строежа на две детски градини - в кварталите „Еленово-I” и „Баларбаши“, защото договорите с фирмите-изпълнители са били прекратени. Проектите могат да се реализират и на по-късен етап, уточнява правителствената пресслужба.

Новите ясли и градини ще осигурят места за повече деца, които са останали извън класиранията. Ще се гарантира и въвеждането на задължителното предучилищно обучение за 4-годишните деца.

96 168 лв. допълнително финансиране ще получават 3 училища, 4 детски градини и 4 филиала на градини, които са придобили статута на защитени, гласи днешно правителствено решение. Те са в 11 общини. Финансирането е за периода 15 септември - 31 декември. В тях учат 157 деца и 151 ученици от I до VII клас. Парите осигуряват издръжката им до края на 2021 г.

Правителството отпусна и други 47 741 лева за Силистра, Рудозем и Опака, които въвеждат задължително предучилищно образование за 400 деца, навършили 4 г. От началото на тази календарна година 101 общини са получили средства за включване на четиригодишните деца в системата на задължителното образование. До началото на учебната 2023 - 2024 година всички общини трябва да създадат условия за осъществяване на предучилищно образование за децата на четири години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews