Quantcast

Папата няма Facebook и нe знае кой е дядо Добри

OFFNews Последна промяна на 09 януари 2014 в 19:41 8736 5

Светецът от Байлово. Снимка: Булфото

Снимка Снимка: Булфото

Светецът от Байлово. Снимка: Булфото

Новината, че папа Франциск е споделил във Facebook историята на дядо Добри, се оказа погрешна. Пресслужбата на Светия престол опроверга пред bTV информацията: папата няма Facebook профил и никъде не се е изказвал за такъв човек.  От Ватикана уточняват, че и те не са чували за него.

Съобщението, че папа Франциск е споделил в социалната мрежа историята на 98-годишния дядо Добри, който обикаля улиците, събирайки пари за църквата, беше публикувано в crhoy.com.

Множество български печатни и онлайн медии го препечатаха, като се позоваха на сайта "Коста Рика днес".

Това обаче не прави историята за дядо Добри по-малко достойна. Светецът от Байлово е роден през 1914 година. Преди десетина години дядо Добри дарява всичките си имоти на църквата. Заживява в малка пристройка на църквата на село Байлово – само на броени метри от дома на Елин Пелин.

Почти всеки ден дядо Добри ходи пеша или с автобус до София и пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици събира в пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 80 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри българи.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.01 2014 в 03:32

Този човек, ако е роден през 1914, значи към днешна дата - 09.01.2014, трябва да е на възраст ПОНЕ 99 г. Ако е роден преди 9-ти януари, то значи е вече столетник. Да е жив и здрав поне до 150!
Забелязвам значително понижение в качеството на новините - гъмжи от технически грешки, а също така и от фактологически. Толкова ли няма кой да ги попреглежда малко тия новини? В крайна сметка един спелчек в уърда поне трябва да е екзистенциалният минимум не само за една медия, но и на чисто индивидуално ниво. Коментарите често са по-грамотни от статиите, което си е направо плашещо, ако се вземе предвид какви са коментарите като цяло... казвам ви го с добро, други новини от България практически не чета, обаче почвам да си задавам въпроси относно надеждността на информацията, поднасяна тук. Защото, ако авторите й не ги е грижа за най-елементарните и лесно поправими грешки, то какво остава за по-трудно уловяемите?

10.01 2014 в 00:25

Еми колега Пичкоманда, където е дал - дал. А аз предлагам с тебе да дадем утре примерно по 10 лева на домовете за сираци, вместо да си пишем под статии. :)

09.01 2014 в 22:41

Както всичко в нашата държава и това се оказа поредната гавра на всички медий към обществото.Имате ли представа, щом един обикновен човек събира такива средства, какви суми влизат в по големите църкви и манастири от дарения.На тях не трябва да им се помага,да се надпреварват какви коли да сменят и какви удоволствия да си задоволят а те трябва да помагат на бедното общество!

09.01 2014 в 20:55

Толкова по-жалко за Папата.

09.01 2014 в 20:40

Дядо Добри е един изключителен човек, който събира пари за една абсурдна институция. Много жалко за усилията му, които остават безплодни. Смисъл, време е да загъбрим въображаемите си приятели, не мислите ли? Да беше ги дарил тези пари на домовете за сираци или училищата. Щеше да има по-голям ефект.