Папа Франциск пристига у нас, ето къде можем да го видим на живо

Последна промяна на 05 май 2019 в 05:07 2240 1

Папа Франциск пристига на визита у нас днес и ще остане в страната до 7 май. 

Апостолическото му пътуване в България ще мине под мотото – „Мир на земята" - по заглавието на енцикликата, написана през 1963 г. от папа Йоан XXIII или т.нар. Български папа - Анджело Ронкали, който прекарва почти десет години в София като апостолически легат и установява връзки на уважение и обич с българския народ, които продължават и до днес.

У нас главата на Римокатолическата църква ще посети София и Раковски.

В София

При пристигането си папа Франциск ще бъде посрещнат на правителствения ВИП терминал на Летище София от премиера Бойко Борисов. Двамата ще разговарят на четири очи на летището. 

След това папата ще се отправи към Президентството за среща с президента Румен Радев. Срещата между двамата ще започне в 11 часа.

В 11.30 часа е предвидена среща с дипломатическия корпус гражданското общество и държавните власти на пл. "Атанас Буров", като президентът и папата ще произнесат речи. В 12 часа папата ще посети патриарх Неофит и Св. Синод. 

По време на апостолическото си пътуване у нас папа Франциск ще посети бежанския лагер във "Враждебна", а на 6 май ще посети Раковски, където ще се срещне с представители на католическата общност у нас. 

Гражданите ще могат да видят на живо папата по време на три основни събития от програмата на папа Франциск. 

В София

В 13 часа на 5 май гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на неделната молитва „Царица небесна", която Светият отец ще произнесе на площад „Свети Александър Невски". 

В 16.45 часа пък папата ще отслужи света литургия на площад "Княз Александър Първи". 

В 18,15 ч на пл. „Независимост" гражданите и гостите на столицата ще могат да присъстват на събитието за мир с участието на представители на различни вероизповедания в България.

Контролно-пропускателните пунктове за тях ще са отворени 3 часа преди събитията.

В Раковски

Жителите и гостите на града ще могат да проследят светата литургия с първо причастие, което папа Франциск ще даде на деца в църквата „Пресвето сърце Исусово" в 11,15 ч. на 6 май 2019 г. За целта пред храма са определени зони за граждани, до които достъпът също ще става през контролно-пропускателни пунктове. Те ще са отворени 3 часа преди началото на събитието.

Всички желаещи да присъстват на събитията в София и Раковски ще бъдат допускани след проверка на изградените контролно-пропускателни пунктове. Няма да бъдат допускани посетители във видимо нетрезво състояние, както и такива, които носят обемисти багажи и забранени предмети – огнестрелно оръжие, пиротехнически изделия, ножове, палки, боксове, бутилки, парфюми. Може да бъдат носени чадъри. По време на провеждането на събитията от посещението на папа Франциск е възможно да възникне временно затруднение в движението.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!