Паника на Терминал 1: хронология на събитията

OFFNews Последна промяна на 01 декември 2015 в 18:15 4760 4

Снимка Александър Новков

Сигнал за бомба на Tерминал 1 на летище София вдигна на крак служителите на реда днес.

Съмненията се появили след като при рутинна проверка на бус обучено куче е реагирало за експлозив, а впоследствие е използван специализиран уред за откриване на взривни вещества, който също отчита, че има опасност.

Това доведе до отцепване на района и екип от сапьори се зае с обиска на превозното средство.

Бусът е с белгийска регистрация, а шофьорът му е напуснал страната в 5 часа сутринта.

Даниела Велева от пресцентъра на летище София първоначално съобщи, че е открито взривно устройство. „Служителите на МВР действат според ситуацията. Има наистина взривно устройство, но до момента службите не са приключили всички дейности“, каза тя. По думите ѝ няма отменени полети.

Впоследствие тази информация беше опровергана от друг служител на пресцентъра на аерогарата - Любка Георгиева. Тя обясни, че има съмнения за бомба, но не е открито взривно устройство, отказвайки да даде подробности. 

Малко по-късно пред насъбралите се медии се появи изпълнителният директор на летище София Христо Щильонов, който обясни, че не е открито взривно устройство към момента и че се извършват действия за установяване на товара на буса. Той съобщи, че по процедура всички превозни средства, прекарали повече от 12 часа на паркинга, се проверяват. 

Щильонов подчерта, че за момента няма отложени полети и че летището работи съгласно създалата се обстановка.

Той увери, че ако се наложи, има готовност полетите да бъдат пренасочени към Терминал 2, но на този етап това не е наложително. 

Директорът на „Гранична полиция“ комисар Антонио Ангелов уточни, че бусът е паркиран през нощта. Той е оставен от мъж, който не е български гражданин. Напуснал е страната в 5 часа сутринта. Кучето е реагирало на взривно вещество, след което е използван уред за детекция на взривни вещества. Веднага е задействана процедурата за реакция при взривни вещества. Ангажирани са всички служби, включително и Специализираният отряд за борба с тероризма (СОБТ). 

Малко по-късно Христо Щерьонов се върна и оповести, че поради създалата се ситуация и с цел да бъдат оставени служителите на МВР да работят спокойно, всички полети, които са предвидени за Терминал 1, се местят на Терминал 2. Той обясни, че пътниците ще бъдат извозени до Терминал 2. Тази мярка ще остане в сила до днес в полунощ. 

След като багажът бе изваден от буса, полицията проведе контролиран взрив на една от извадените чанти в 16:10 часа.

Впоследствие специално обучено куче обходи отново извадените предмети и самото превозно средство.

В 16:30 екипи на гранична полиция обградиха плътно буса и започнаха проверка.

До този момент няма открито взривно устройство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

02.12 2015 в 06:39

Bodrum, толкова тъп коментар от теб не очаквах! Не, че не си прав, но това с 3-те дена е такава абсолютна глупос, че и на тъп атакист няма да му роди главата такова нещо....

01.12 2015 в 19:11

"Той съобщи, че по процедура всички превозни средства, прекарали повече от 12 часа на паркинга, се проверяват."

Като ще е така, няма да е лошо да "проверят" и цялата сюрия коли, паркирали от МЕСЕЦИ в паркинга на Терминау 2 и правещи невъзможно използването на паркинга от реалните посетители на летището. Ще дам само един пример - в него паркинг видях една кола, прашасала тотално, на която някой с пръст беше написал в праха по стъклото "Март 2014 г." Кой месец и коя година сме сега?!?! Това означава, че тази кола не е мърдала оттам 9 месеца, докато реалните посетители на летището, които оставят някой и искат да паркират за час-два, въртят като улави из паркинга докато чакат да се освободи място. Кажете ми, това нормално ли е?! Отделен е въпросът, че такива возила, както става ясно от изявлението на МВР, трябва да се проверяват редовно, защото не е ясно какво може да има в тях. Изходът е един - гастарбайтарчетата, решили да търсят на хляба мекото и зарязали колите си на Терминау 2, моментално и начаса да бъдат отсвирени, и понеже знам че глобите няма да помогнат - ПАЯК, ПАЯК брато и всяка кола, престояла на този паркинг повече от 3 дни, автоматично да се извозва оттам срещу солени наказателни глоби, а ако МПС-то остане непотърсено в рамките на 1 година, автоматично да се конфискува в полза на държавата. Това е летищен паркинг, а не автомобилно гробище за МПСта, спрени от движение! Май най-накрая заради днешния сигнал ще ви светне и на вас, че така не става!

01.12 2015 в 19:08

Пълни олигофрени! Надявам се собственика на буса да им разкатае фамилията после! Като гледам как унищожиха всичко,и после-ами няма взривно устройство!Жалко само че всички плащаме накрая за простотиите на някои....

01.12 2015 в 18:34

Сутринта оправдаха Христо Бисеров, а следобед намериха "бомба" на летището...