Паметник на Пенчо Кубадински в Лозница няма да има, демонтират го

Владимир Йончев 04 септември 2018 в 16:12 5273 0

Паметник на члена на Политбюро на БКП Пенчо Кубадински в родния му град Лозница няма да има.

Това съобщи писателят Захари Карабашлиев на страницата си във фейсбук. Вчера Общинският съвет е отменил решението, с което разрешава издигането и поставянето на бюста, като се мотивира със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен. 

Захари Карабашлиев е един от 24-мата интелектуалци, които се противопоставиха яростно на издигането на паметник на комунистическия деец. 

По повод паметника ДОСТ и НПСД пък обвиниха ДПС, че реабилитира "дейци на възродителния процес". В декларацията на ДОСТ, подписана от лидера Лютви Местан, се подчертаваше, че ДПС има мнозинство в общинския съвет в Лозница. 

Когато ДПС с фалш се разграничаваше от решението на общинските си съветници във Велинград, решението за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в Лозница е било взето. Отказаха се от паметна плоча на Атанас Семерджиев, за да поставят паметник на Пенчо Кубадински - цинизъм. Недоумение буди и фактът защо Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен не направил необходимото, за да спре това позорно решение. И с двете решения ДПС заплю в лицето своите избиратели и жертвите на Възродителния процес, които разнася от година на година по партийно възпоменателни митинги на Демир Баба Текке, Джебел, Пристое… Защото именно по време на Майските събития са вземани тези позорящи паметта на жертвите решения, написаха от партията на Орхан Исмаилов и Касим Дал. 

Паметникът на Пенчо Кубадински в Лозница трябваше да бъде официално открит на 6 септември, но сега ще бъде демонтиран, решиха съветниците.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови