Местан и Дал скочиха срещу ДПС заради паметник на Пенчо Кубадински

OFFNews 29 август 2018 в 14:40 5803 0

Снимка faktor.bg

ДОСТ и НПСД обвиниха ДПС, че реабилитира "дейци на възродителния процес". Поводът е решение на общинските съветници в Лозница за изграждане на паметник на един от най-видните комунистически функционери Пенчо Кубадински. 

Той е роден в селото и е участник в т.нар. Възродителен процес. 

В декларацията на ДОСТ, подписана от лидера Лютви Местан, се подчертава, че ДПС има мнозинство в общинския съвет в Лозница. 

"Да реабилитираш участниците в престъплението "Възродителен процес" само по себе си е престъпление. Когато това се прави от партия, която на думи се бори за права и свободи, освен престъпление, това е и морално падение, загуба на политическа легитимност", се казва в позицията на ДОСТ.

Формацията на Местан припомня, че подобно решение преди няколко месеца бе взето и от общинския съвет във Велинград, в който ДПС също има мнозинство - да се издигне паметник на ген. Атанас Семерджиев, началник на Генералния щаб на Българската армия по времето, в което тя пряко участваше в потушаването на протестите срещу Възродителния процес. 

Ставаме свидетели на поредната чудовищна подигравка с жертвите на комунистическия режим, пишат от НПСД. Пенчо Кубадински е висш функционер на БКП, член на Политбюро, и Държавния съвет, народен представител и председател на Отечествения фронт и един от най-приближените до диктатора Тодор Живков. След 1991 г. е подсъдим по делото за Възродителния процес, но за срам на българската демокрация, не е осъден, категорични са от партията на Орхан Исмаилов и Касим Дал. 

В текста им се казва още: 

Днес разбираме, че когато ДПС с фалш се разграничаваше от решението на общинските си съветници във Велинград, решението за поставяне на паметник на Пенчо Кубадински в Лозница е било взето. Отказаха се от паметна плоча на Атанас Семерджиев, за да поставят паметник на Пенчо Кубадински - цинизъм. Недоумение буди и фактът защо Областния управител на Разград Гюнай Хюсмен не направил необходимото, за да спре това позорно решение.

И с двете решения ДПС заплю в лицето своите избиратели и жертвите на Възродителния процес, които разнася от година на година по партийно възпоменателни митинги на Демир Баба Текке, Джебел, Пристое… Защото именно по време на Майските събития са вземани тези позорящи паметта на жертвите решения.

Имайки предвид гореизложеното:

1. Изпълнителният съвет на НПСД смята, че решение №202 на Общинския съвет на Лозница за поставянето на паметник на Пенчо Кубадински е в пряко противоречие със Закона за обявяване на комунистическия режим в България за престъпен, приет от 38-то Народно събрание и Декларацията, осъждаща опита за насилствена асимилация на българските мюсюлмани, приета от 41-то Народно събрание.

2. Изпълнителният съвет на НПСД настоява за отмяна на това скандално, срамно решение и смята, че възхваляването и/или издигането в култ на активни членове на политически режими, признати от националното законодателство за престъпни, е неприемливо.

3. Изпълнителният съвет на НПСД настоява Областният управител на Разград да забрани предвиденото за 06.09.2018 г. откриване на паметника.

4. Призоваваме всички граждани, които изповядват демократични ценности, репресираните от комунистическия режим и съюзите, които ги представляват, както и Изселническите дружества, представляващи интересите на българските граждани в Република Турция, да поискат незабавната отмяна на въпросното решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови