Отложиха показанията на Радев по делото срещу Николай Ненчев

ОFFNews 12 април 2017 в 21:44 3148 2

Президентът Румен Радев днес не е давал показания по делото срещу бившия военен министър Николай Ненчев, както беше предвидено. 

Президентът, в качеството си на бивш главнокомандващ на Военновъздушните сили, ще бъде призован в друг ден, като за неговия разпит ще бъде предвиден цял ден, предава БНТ.

Днес бяха изслушани свидетели от екипа на Ненчев, които са говорили за ползата от ремонта на самолетите МИГ-29 в Полша. 

Офертата от Полша е била по-изгодна и икономически и политически, категоричен е бившият заместник на Ненчев - Димитър Кюмюрджиев. Той казва, че не познавал договорите с руската компания МИГ и дори не е знаел за тях.

Кюмюрджиев акцентира върху евроатлантическата ориентация на България. И цитира решение от среща на върха на НАТО през 2014 година - за преодоляване на зависимостите от руските и съветските военни платформи.

"По време на мандата на министър Ненчев се правят първите реални стъпки, за да засвидетелстваме пред партньорите в НАТО, че нещо в България се върши. Не можем да бъдем приятели на едни силни държави и да не участваме, царевицата има и кочан, и зърна", заявява адвокатът на Ненчев.

Бившият началник на отбраната ген. Константин Попов казва пред съда, че независимо от параметрите на сделката - двигателите са ремонтирани и работят. Той обяснява също, че в мандата на Ненчев няма спад в нальота. Въпреки това българската авиация никога не е постигала натовския стандарт от 180 летателни часа годишно, защото за целта са необходими между 16 и 18 изтребители.

Съдът даде старт на делото на 22 февруари 2017г., а в хода на наказателното производство ще бъдат разпитани повече от 15 свидетели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29216

2

Лопе де Вега

13.04 2017 в 10:02

Първо трябва да му ги напишат, да ги редактират внимателно, да ги фризират и напудрят, че да не стане пак някоя грешка. Нали?

Поздрав!

29585

1

Izalina

12.04 2017 в 22:11

Ми ние не бързаме. Гротеските и без това са слаби напоследък.
Ще изчакаме да дойде съдебната реформа, та да имат смисъл подобни дела.
До 10-15 години ще стане, нали?