Откриват паметник на проф. Божидар Димитров в Созопол

OFFNews 29 юни 2020 в 10:14 1842 1

Бюст-паметник на проф. Божидар Димитров ще бъде открит в Созопол на 1 юли. 

Събитието се организира по повод втората годишнина от кончината му и ще се проведе във фоайето на Археологически музей - Созопол. В музея ще бъде открита и гостуваща фотоизложба на НИМ под надслов „Той живя за България”, която беше представена миналата година в Националния исторически музей. 

Бюст- паметникът, който ще бъде открит от кмета на Община Созопол г-н Тихомир Янакиев, е дарение от г-н Турхут Исмаил - личен приятел и съмишленик на Божидар Димитров. Автор на бронзовата пластика е известният пловдивски скулптор Иван Тотев.

Роденият в Созопол Божидар Димитров (03.12.1945 г.– 01.07.2018 г.) е известен български учен-историк, публицист и общественик. Като дългогодишен директор на Националния исторически музей той поставя във фокуса на общественото внимание проблемите на културно-историческото наследство - фактор за съхраняване на националната идентичност и възраждане на патриотизма сред българския народ. Животът си отдава на общонационална кауза, свързана с популяризирането на българската история и християнските ценности, но остава неразривно свързан с родния си град. За своите заслуги към историята и съхраняването на традициите, през 2009 г. проф. Димитров е удостоен със званието почетен гражданин на Созопол. В негова памет, с решение на Общински съвет, една от улиците в центъра на Старият град и Археологически музей носят неговото име.

Община Созопол и „Музеен център” Созопол изказват своята изключителна благодарност на дарителите и отправят покана за събитието към жителите и гостите на града.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови