Откритите 7 тела в Клисура не са в горичка, а в гробището. Там не се води регистър на погребенията

Обвиненият за измами с кремация на възрастни хора се изправя пред съда. За Георги Енев се чува, че е мошеник от 20 г., твърди зам.-шефът на Съюза на погребалните фирми

OFFNews 26 май 2022 в 08:42 5843 0

макреев

Снимка БНТ

Стоян Макреев разкри, че в гробището в Клисура погребват хора, без да е изтекъл санитарният срок

51-годишният погребален агент Георги Енев, който вчера бе задържан след откритите 7 незаконно побгребани тела, се изправя пред съда. Софийската районна прокуратура ще му поиска постоянен арест. Той е обвинен за измами с кремация на възрастни хора.

Откритите 7 тела край Банкя вчера не са заровени в горичка, а в гробището на Клисура, където не се води регистър на починалите и се правят нови погребения, без да е изтекъл санитарният срок от предишните. 

Това заяви Стоян Макреев - зам.-председател на Съюза на погребалните фирми, по БНТ. Той коментира, че за Енев се носят слухове от 15-20 години - че не е коректен и че мами клиентите си. С една дума - мошеник. "Едва ли не без него погребение в Банкя не може да се случи, едва ли не той определя гробните места във времето. Вероятно местната власт му го е позволявала. За да прекрати тези работи, местната власт трябва да администрира общинската собственост. Всички гробища в България, с изключение на частното в Бояна, са публично-общинска собственост. На всеки кмет е поверено стопанисването им", обясни Макреев.

По думите му недофинансирането е оправдание да не се изграждат нови алеи, да не се съставя регистър и въпреки това на тези места постоянно да се извършват повторни погребения. 

"Малки гробища като това в Банкя се ползват от местното население. Когато се наложи да се отпусне нов гроб, тъй като на другия не му е изтекъл санитарният срок, районният кмет казва, че няма свободни места. Но ако се обърнеш към правилния човек, ти намира място. Все пак благодарение на крематориумите вече от дълго време не е нужно да се чака санитарният срок от 8 години", каза още Макреев. По думите му по тази схема е действал и арестуваният вчера Георги Енев. 

По думите му, за да започне процедура по кремация първо роднините трябва да предоставят на погребалните агенти съобщение за смърт и разрешително за кремация. 

Като оператор на тези услуги аз мога да ги задвижа. Но наследникът трябва да предаде личната карта, обясни Макреев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови