Откриха сметка по проекта за изтребителите F-16, от която да печелим от лихви

OFFNews 20 октомври 2022 в 13:45 1545 0

самолети
Военни самолети.

„Министерският съвет взе днес решение за създаване на набирателна сметка по проекта F-16. Това ще позволи неусвоените в края на годината финансови средства да останат в Министерството на отбраната. Те ще бъдат отделени от средствата, отпуснати с държавния бюджет“, съобщи военният министър Димитър Стоянов.

„Това беше един от ангажиментите, който поех, когато встъпих в длъжност“, каза той. 

Стоянов подчерта, че разкриването на такава сметка е от изключителна важност, тъй като в края на годината остават средства, които се връщат в държавния бюджет.

Второто важно решение на кабинета за Министерство на отбраната е да бъде разкрита сметка във Федералната резервна банка на Ню Йорк. Целта е да бъде осигурена доходност от авансово внесените 1,2 млрд. долара по договора за изтребителите F-16 от 2019 г.

Министър Стоянов обясни, че има проекти на две подобни решения от 2021 г. и 2022 г., които поради прекратяване на дейността на Народните събрания, са останали без последствия. В резултат на това България е загубила над 10 млн. долара, съобщи той.

„Това са значителни средства за Министерството на отбраната и дават глътка въздух по отношение на модернизацията“, подчерта военният министър.

Решението на МС е за разкриване на сметката по международен договор, който също трябва да бъде ратифициран от Народното събрание.

Същевременно правителствената пресслужба съобщи в четвъртък следобед, че Министерският съвет е приел постановление, с което се осигуряват "допълнителни разходи по бюджета на Министерството на отбраната в размер на 10 000 000 лева". Допълнителните разходи по бюджета на МО за 2022 г. са "за изграждане на интегрирана система и инфраструктура за усвояване, експлоатация и осигуряване на новия тип боен самолет, вкл. и за съпътстващи разходи по придобиването му."

Във връзка с решението за усилване на охраната на въздушното ни пространство от Военновъздушните сили на България, съвместно със сили и средства на Кралство Испания, министър Стоянов подчерта, че това е поредната мисия по усилен Air Policing, каквито се провеждат от 2016 г. насам.

„Това е съвместно носене на дежурството по охрана на въздушното ни пространство, не е само носене от испанските ВВС. Практикували сме го и друг път, правено е с Испания и Италия например“, посочи той.

Стоянов съобщи, че мисията ще се проведе от 1 ноември до 23 декември, като испанските ВВС ще участват в нея с до 8 самолета Eurofighter.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови