Откриха обходния път на Монтана

OFFNews 29 декември 2015 в 14:05 4560 7

Снимка Агенция „Пътна инфраструктура“

Днес официално беше открит обходният път на Монтана, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и кметът на община Монтана Златко Живков.

Участъкът е с дължина от близо 13 км. и е на стойност над 46,5 млн.лв., осигурени от Оперативна програма „Транспорт“ 2007-2013 г.

Това беше и последният проект по програма, чрез която в последните години се инвестираха над 1.8 млрд. лева за строителството на пътища в страната. Министър Павлова изтъкна, че средствата по програмата са усвоени на 100% и вече са разплатени. 

„Построихме 300 км. нови магистрали, обходите на Монтана, Враца, Габрово, Западната дъга, участъкът Кърджали- Подкова – изключително важни пътища и огромна инвестиция от европейската солидарност“, отчете тя.

Павлова добави, че инвестициите в Северозападна България продължават и след ремонта на прохода „Петрохан“, догодина предстои завършването на обхода на Берковица, със средства от държавния бюджет.

Като друг приоритетен проект тя посочи рехабилитацията на пътя Монтана – Добри дол – Лом, който е включен за финансиране по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г.

Министър Павлова съобщи, че по програмата са осигурени 20 млн.лв. за община Монтана, почти 18 млн.лв. за Лом, а над 6 млн.лв. ще получи община Берковица, за мерки за енергийна ефективност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови