Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Откриха новия арест в Бургас (снимки)

Александър Новков 26 март 2015 в 19:20 2575 4

Снимка Министерство на правосъдието

Нов арест по европейски образец беше открит днес в Бургас, съобщиха от Министерство на правосъдието.

Арестът се помещава в сградата на затвора и е с капацитет от 36 места, като са предвидени отделни килии за чужди граждани, за жени и за непълнолетни.

Всяка от килиите е със самостоятелен санитарен възел, а до всички помещения има достъп на естествена светлина. Задържаните разполагат и с възможност да прекарват време на открито, отделно от осъдените затворници.

„Откриването на новия арест в Бургас е доказателство, че и с малко средства нещата могат да случват. Важното е, че вървим в правилната посока“, заяви днес зам.-министърът на правосъдието Андрей Янкулов, който присъства на събитието.

За преоборудването на новите арестни помещения е използван изцяло трудът на лишени от свобода от затвора в Бургас.

При изграждане на стените, както и за голяма част от оборудването, са използвани налични материали, включително врати и шкафове от съществуващия арест. Крайната стойност на всички средства за ремонта и за оборудването е под 30 000 лв., а ремонтът е завършен за по-малко от 5 месеца след започването му през ноември 2014 г.

Преди откриването Янкулов отдели време да коментира критиките на Комитета против изтезанията (КПИ) за условията в местата за лишаване от свобода в България. Той подчерта, че от месеци Министерството на правосъдието активно работи по темата и съвсем скоро предстои излизането на пакет от мерки, с които да се отговори на част от критиките на Комитета.

Като пример за част от мерките, които страната ни предприема в посока разрешаване на идентифицираните проблеми, заместник-министърът на правосъдието посочи започналите ремонти на много места. „Ремонтите ще продължават усилено, но паралелно с тях ще продължава търсенето на финансиране, включително и по европейски програми“

Той заяви, че през април предстои откриване на новия арест в Шумен, който се помещава, заедно с пробационната служба, в отделна сграда.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови