Откриха македонския културен клуб Никола Вапцаров в Благоевград (обновена)

OFFNews 30 октомври 2022 в 13:17 4654 5

Откриването на македонския клуб

Снимка БГНЕС/Божидар Стоилов

Откриването на македонския културен клуб Никола Вапцаров

Македонският културен клуб "Никола Вапцаров" официално бе открит в Благоевград. Центърът на града беше блокиран от полиция, за да не се стигне до сблъсъци и провокации.

Инициативата е на фондация, регистрирана в Канада и не е свързана с правителството в Скопие. В събота, по време на посещението си в Северна Македония, служебният премиер Гълъб Донев заяви, че България ще наблюдава внимателно дали дейността на клуба отговаря на законовите изисквания у нас.

В 10 ч. започна организираният от ВМРО протест. Съпредседателят на партията Ангел Джамбазки отиде на място и определи проявата като "антибългарска провокация от сръбските марионетки в Северна Македония".  От ВМРО разположиха и тонколони със силна музика пред клуба.

"ВМРО не е против откриването на културно-информационни центрове в двете съседни страни, но смята днешното събитие, организирано от хора, които работят против българския интерес, за откровена провокация", заяви Джамбазки.

След официалното откриване, на което присъства и председателят на опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, протестиращи, събрали се пред клуба скандираха: "Предател! Боклук!" и "Сърбия Ви плаща!".  

Освен Мицкоски на откриването присъстваха главният секретар на президента на Северна Македония - Миле Бошняковски и лидерът на крайнолявата левица Димирът Апаси. Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски вече заяви, че няма да присъства, но подготвя документи с официално искане до България за легитимирането на клуба.

"Целта на идеята е да хвърлим мост между българския и македонския народ. Финансирането е от наши сънародници в Канада", заяви Атанас Мазнев, инициатор за създаването на клуба пред Нова ТВ. Той подчерта, че Вапцаров е публична личност и роднините му едва ли са се произнасяли, когато са кръщавани улици на негово име.

След откриването официалните гости се отправиха към паметника на Гоце Делчев, за да поднесат цветя, но от ВМРО са го обградили. Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е в Благоевград ръководи акцията по охрана на обществения ред.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2099

5

Mateevk

30.10 2022 в 15:41

Каква подмяна на българската история, какъв крадец, какви 5 лева? Напротив - по такива поводи се сещаме за истинските истории - и народни и лични и че дълго време сме робували на митове и легенди и е крайно време да прочетем историята непредубедено.

5054

4

blues

30.10 2022 в 14:31

допуснато от комунистически безродници и рекламирано от комунистически медии, каквато е и офгнюс.

ако ви шарлиебдосат един ден, аз лично няма да тъжа.

3714

3

GB

30.10 2022 в 14:15

Колко сполучливо северомакедонците са избрали името...
БГ терорист, активно и платено (от СССР), организирал и участвал във въоръжените диверсии и тайни операции на ссср в България, приемал тайните доставки на оръжия,експлозиви и пари вкарвани с подводници на ссср, по този начин работил за въвеждането на комунистическия режим, който режим пък насила помакедончи българите в Пиринска Македония след 09.IX.1944 ...
Подхожда на политиката им срещу България.