Северна Македония официално ще поиска откриването на културен клуб в Благоевград

Финансирането на този, който ще се отвори утре, е от неконституционна организация в Канада, проповядваща антиевропейска и антисемитска политика

OFFNews 29 октомври 2022 в 16:45 3947 5

Ковачевски

Снимка БГНЕС

Димитър Ковачевски

Финансирането на т. нар. македонски клуб в Благоевград е от неконституционна организация, която не е регистрирана по законите на България, заяви служебният премиер Гълъб Донев.

"Финансирането на този клуб, така, както и премиерът (Димитър) Ковачевски каза, е от организация в Канада, която има доста съмнителни антиевропейски, антиамерикански, антисемитски послания и работи в тази насока. Ние трябва да гарантираме и сигурността на участниците в това събитие, както на гостите от РСМ, така и на българските участници, които ще присъстват на това събитие. Ще следим този клуб да не проповядва и да не застъпва идеи, които противоречат на законите в България", подчерта Гълъб Донев, цитиран от БТА.

Той добави, че пътят, по който трябва да се върви, е междуинституционалният. Да се търсят пътищата и спогодбите, които позволяват по-добро и по-голямо междукултурно, образователно, в туризма и други сфери между Република Македония и България, за да се даде възможност на хората от двете страни на границата да се чувстват свободни, спокойни и техните права да бъдат еднакво гарантирани както у нас, така и в РСМ.

По думите на премиера на РСМ Димитър Ковачевски откриващият се утре в Благоевград македонски клуб е финансиран от частни лица. Той каза, че тези, които са заинтересовани, могат да отидат на откриването на клуба. По отношение на това как е регистриран и изграден този клуб според Ковачевски това остава за оценка на институциите в България.

"Между две държави трябва да се създават и организации, и събития, които да доближават гражданите, държавите и учрежденията и в никакъв случай да не се изгражда риторика. Ще изпратим иск до правителството на България с цел откриване на официален македонски културен център в Благоевград, както сме открили и в София, както имаме и в Сараево и в други градове, и така трябва да се грижим за македонската култура", посочи Ковачевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5330

5

deyan_h

30.10 2022 в 00:04

Град "петък пазар" все тая. Джумаята...

5330

4

deyan_h

29.10 2022 в 22:28

Е, в Кутловица ще има два мадеконски клуба. Супер. Голямо важно. Дано поне в единият правят хубаво турско кафе.

-5426

3

Бай Пешо от Перни 6

29.10 2022 в 20:31

Те могат да искат много работи, ама няма кой да им ги даде. Освен ако оня брадатия не почне да звъни пак до френското посолство какво да прави или Просто киро не му кажат други на закуската в американското посолство.

5054

1

blues

29.10 2022 в 17:05

няма край наглостта на българския комуняга. първо лае против България в услуга на сърбокомунистическата съседка, после с дежурен тон съобщава за откриването на първи, втори, пети титовистки клуб в майка България. Това сте - помия.
 
X

Да помогнем на украинските деца!