Ученици четат Ботев в метрото до Софийския

OFFNews 02 юни 2016 в 07:57 2393 4

Ученици ще четат стихове от Христо Ботев в метрото днес. 

Инициативата се провежда за пета поредна година по повод 2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България. Ритуалното четене ще се осъществи в метростанция „Софийски университет „Св. Климент Охридски“ с участието на повече от сто ученици от близо двадесет софийски училища, от 11 до 12.15 ч.

Проектът има за цел да възстанови процеса на инициация – личностна трансформация, осъществяваща се чрез преход от едно ниво на съзнанието към друго, по-висше. Съгласно теорията на проф. Панов, изследовател на Ботевата поезия, този процес е заложен в творбите на гениалния поет, но е закодиран в начина на подреждането им в сборника „Песни и стихотворения от Ботьова и Стамболова“, съобщи Столична община. 

Чрез прочита на поетичните текстове и по определен ред участниците навлизат в замисления от Ботев ритуал на поетапен отказ от личното, битовото и делничното и възприемането на обществения идеал като водещ мотив в решенията и постъпките на индивида. Така егоистичното у човека, осмяно в сатирите „Неи“ и „Патриот“, които се прочитат в началото, бива категорично отхвърлено и заменено от решението за лична жертва в името на всеобщото благо – свободата.

Поканени за участие са ученици, учители, родители, граждани, които чрез Ботевата поезия ще споделят основните общочовешки ценности.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12884

4

Nimart

02.06 2016 в 18:13

Кой поставя минуси на цитати на Христо Ботев?

12884

3

Nimart

02.06 2016 в 12:24

" А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да изтрие от лицето на земята българските колонии." Христо Ботев, вестник "Знаме", 1875 г.

77927

2

El Commandante

02.06 2016 в 11:56

ДПС официално протестира срещу езика на омразата, разпространяван от учениците в метрото...