Отбелязваме световната седмица на кърменето

OFFNews 30 юли 2014 в 10:19 3442 1

Между 1 и 7 август ще бъде отбелязана Световната седмица на кърменето.

Преди 24 години страните членки на ООН формулират осем големи задачи пред света, наречени „Цели на хилядолетието за развитие“. Отбелязаният краен срок за извършването на задачите е 2015 година, когато ще бъде оценен и напредъкът за изпълняването на всяка от целите и ще бъдат очертани целите след 2015 г.

Задачите са свързани с намаляване на бедността, насърчаване на мира, подобряване на здравеопазването, човешките права и устойчивата околна среда и други.

Майчиното и детското здраве са в основата на две от тези осем цели. Това е причината през тази година да се постави акцент върху важността на закрилата, популяризирането и подкрепата за кърмене като ключов фактор за човешкото здраве.

Експертите уверяват, че липсата или недостатъчната продължителност на кърмене подлага децата на повишен риск от стомашно-чревни и ушни инфекции, а в дългосрочен план кърменето има пряка връзка с превенцията на затлъстяването и диабета, астмата и алергиите, сърдечно-съдовите и някои онкологични заболявания. За кърмещата или кърмилата майка пък съществува значително по-нисък риск от следродилна депресия, рак на гърдата или яйчниците и остеопороза.

От 1 до 7 август Световната седмица на кърменето ще бъде отбелязана в България благодарение на усилията на УНИЦЕФ, Национална асоциация „Подкрепа за кърмене“, Ла Лече Лига България, Алиансът на българските акушерки и Център за бъдещи родители и грижа за детето „Супермама“ и др.

За отбелязването на Световната седмица на кърменето е съставена програма от събития в цялата страна - лекции и представяния, срещи с майки, отворени врати за консултиране, посещения в родилни отделения, хепънинги, изложби в градовете Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Добрич, Казанлък, Монтана, Нова Загора, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, София, Шумен и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!