Отбелязваме Международния ден за безопасен интернет под мотото: 'Общувай разумно!'

Росица Йончева 05 февруари 2019 в 16:33 3214 0

Международният ден за безопасен интернет се отбелязва на 05.02.2019г. за 16-и път. Тази година мотото е “Заедно за по-добър интернет”, а вниманието е насочено към рисковете в онлайн пространството и необходимостта за развитие на дигитална грамотност.

Под мотото “Общувай разумно в интернет!” Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) организира дискусия между представители на институции, училища, софтуерни специалисти и ученици от училища в цялата страна.

Сигурността в Интернет е и сред основните приоритети, залегнали в Националната стратегия за детето (2019 – 2030). Като първа стъпка в тази посока са разработените правила за безопасен интернет, съвместно с Центъра за безопасен интернет, които ще бъдат разпространени до всички училищни общности. Идеята е с тях да бъдат запознати не само децата, но и техните родители.

„Посланието на ДАЗД към децата на днешния ден е „Животът е твърде кратък – не го рискувай“. Не губете времето си в заблуждения, изживейте го като приятно приключение. Лесно се става герой за един ден и дори за един час, но не бъди фалшив герой с фалшиви лайкове, Търси истинските приятели, истинските хора и истинските емоции. Не се изгубвай в цифровия свят. Сърфирай в чудния интернет с умни очи“, обърна се към децата председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова

Директори на столични училища представиха добри практики за безопасен интернет, в които са ангажирани всички страни - учители, ученици и родители.

Деян Благоев, управител на Bulbera и създател на първото приложение за родителски контрол на таблети и смартфони - Protect Your Kid, призова децата да посочват реалната си възраст при регистрация в социалните мрежи, за да могат да се активират филтрите, които да ги предпазват от недоброжелателни контакти и съдържание.

За рисковете в интернет - от неразумни селфита, до непроверени контакти и опасно поведение с присъстващите деца разговаря и Преслав Aethelthryth Иванов - влогър и ютубър, който апелира към тях "да мислят какво правят в мрежата и да не рискуват глупаво живота си".

Участници в събитието бяха и представители на Съвета на децата към ДАЗД, ученици от столични училища и от училища по изкуствата. Изказвания от страна на децата направиха Ива Иванова – председател на Съвета на децата, Петър Хвърчилов и Теодора Милушева – членове, както и Йоанна Захариева – почетен председател на Съвета на децата. Те споделиха свои преживявания, свързани с мрежата, като според тях "тормозът в интернет е същият, както и този в реалността, но оръжието е различно, а възможностите на агресора - неограничени."

Отговорността за безопасен интернет е на всички, затова родителите трябва да са много добре запознати с възможностите за родителски контрол и безопасно сърфиране. Консултативната линия 124 123 предоставя информация и помощ за всички рискове във виртуалното пространство, възможностите за превенция и за реакция, при възникнала опасност.

В хода на събитието ученикът Олександър Ковалчук от гр. Димитровград (Професионална гимназия "Проф. д-р. Асен Златаров") представи своето мобилно приложение inSafety, спечелило първото място в конкурса за деца и младежи на тема „Безопасност на децата в дигитална среда“, организиран от ДАЗД. Идеята на конкурса бе да стимулира детското участие и да се реализират идеи, създадени от деца за деца, за мобилни приложения, с цел защита правата на децата в дигиталната ера и превенция на рисковете в мрежата.

Представени бяха и отличените творби от конкурса за плакат на тема „Сигурността на децата в реална и виртуална среда“ за ученици от специалностите „Рекламна графика“ и „Компютърна графика“ в училищата по изкуствата, част от които можете да видите в галерията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!