От полунощ: Във Филиповци и Факултета най-много по двама навън, без семейни празненства

От кварталите ще се излиза само за лекар или на работа

OFFNews 15 април 2020 в 18:06 2250 0

Ограничителни мерки влизат в сила в полунощ на територията на кв. "Факултета“ и ж.к. „Филиповци“. Причината е регистриран ръст на случаите на заразени с COVID-19 и установени огнища на зараза с голям брой контактни лица.

Заповедта за ограничителните мерки се издава от директора на Столичната здравна инспекция д-р Пенчев по предложение на софийския оперативен щаб.

До второ нареждане се забранява влизането и излизането от ж.к.„Филиповци“ и кв. „Факултета“, освен за отиване на работа с представяне на служебна бележка от работодател и нужда от медицинска помощ. 

Ограничава се и движението на територията на двата квартала, с изключение на излизания за посещение при личен лекар и за закупуване на храна и лекарства. Забраняват се събирането на повече от двама души на улици и в междублокови пространства, както и отбелязването на семейни тържества със събиране на близки.

Директорът на СДВР старши комисар Хаджиев организира дейността на контролно пропускателните пунктове. По моя молба министър Младен Маринов ще осигури за тях и допълнителен ресурс от МВР, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук. 

От днес екипи на СРЗИ започнаха взимането на проби от установени контактни лица на заразените с коронавирус. Тяхната работа в следващите дни ще бъде подпомогната от доброволци на Столична община. В двата района се изпълнява засилено почистване и дезинфекция.

Ще бъдат налагани санкции на всички почистващи фирми, чийто служители не носят предпазни маски и ръкавици по време на работа на територията на София. 

Безплатното паркиране в „синя“ и „зелена“ зона се удължава до 26 април, съобщава още Фандъкова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови