От днес каруците в София са забранени

OFFNews 01 юни 2022 в 07:52 2580 0

Каруца с коне по улиците на София

Снимка БТА

Каруца с коне по улиците на София

Днес влиза в сила забраната каруци да се движат по улиците на София.

Границите на забраната обхващат карето между автомагистрала „Европа“, Източна, Западна и Южна дъга на Околовръстен път /СОП/, съобщава Столичната община.

Да няма каруци по улиците ще следят Столичният инспекторат, "Общинска полиция" и общинската дирекция "Аварийна помощ и превенция". При нарушения те ще задържат превозното средство и ще го връщат на собстветика, след като плати разноските по "отговорното пазене". Конете/катърите ще се предават на "Екоравновесие" и също ще се връщат след заплащане на направените разходи за пазене, отглеждане и лечение, ако се е наложило такова.

Забраната е включена в Наредбата за организация на движението на цялата територия на Столична община с изменение от 10 януари. Тя се налага заради чести нарушения на водачите на каруци, като отнемане на предимство, движение по тротоари, движение в насрещното платно. "Освен това конете и катърите, използвани като животинска тяга, почти винаги са зле гледани, недохранени, не се обезпаразитяват и не им се предоставя необходимата ветеринарно-медицинска грижа", посочиха при обсъждането на доклада през февруари неговите вносители, общинските съветници Карлос Контрера и Борислав Иванов. Сега те очакват подобряване на уличното движение, на пътната безопасност и на чистотата, тъй като често с каруци незаконно се превозват отпадъци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови