Освежете мебелите от масив с боядисване

За ценителите на старите мебели от масив, антикварните магазини са истински съкровищници

OFFNews 07 декември 2018 в 16:53 5211 0

Мебелите от масив могат не просто да ни надживеят, те остават непреходни и излъчват вечна класа. Доказателство в това отношение срещат ценителите им, които често обикалят антикварните магазини, за да се сдобият с интересни находки. Някои от тях обаче изискват известно освежаване и дори възстановяване. Методите могат да бъдат приложени и към по-старинните модели, с които разполагаме у дома си, останали в наследство от роднините ни.

Всяка промяна създава нова среда в жилището ни, а всеки от нас има нужда да внесе доза разнообразие. Тогава можем да пристъпим към боядисване, за да се радваме на един по-различен ефект в интериора.

Помнете, че това изобщо не е задължителна крачка. Мебелите от масив имат свой автентичен характер и дори пораженията на времето не винаги са основателна причина да сменяте цвета им.

Но ако все пак имате подобни намерения, следвайте тези няколко стъпки:

Проучване

Като за начало трябва да установите какво е покритието на мебелите, които ще обновявате. Ако отгоре е наличен лак, трябва да разберете какъв вид е той – на водна или алкидна основа, полиуретанов и т.н. Това ще ви осигури достатъчно информация, когато се запътите към строителните вериги и избирате самата боя.

Сваляне на покритието

За целта трябва да използвате фина или по-едра шкурка – в зависимост от старото покритие. Съществуват и специални препарати за отстраняване на този слой, които може да откриете в железариите или специализираните обекти за лакове. Винаги може да се обърнете и към специалист – дърводелец, който да подготви мебелите от масив за следващия етап, а после вие със собствени усилия да положите новия цвят.

Акрилна боя

Тя се счита за най-подходяща за покриване на дървен материали, но първо се уверете, че сте запознати върху какво ще работите и сте проверили детайлите, включени в предходните точки.

Вариант за действие

С подръчни средства вкъщи може да подготвите „почвата“ за нанасяне, използвайки шкурка и гъба за матиране, а след това и влажен парцал за забърсване на повърхността. Следващата стъпка, с която бихте могли да се улесните, е да потърсите услугите на автобояджия. По всяка вероятност той ще препоръча алкидна боя, която има отлична покривност и резултатите в това отношение ще са повече от задоволителни.

Важни съображения

Има мебели, които няма да ви простят че упражнявате уменията си върху тях, а именно някои по-ретро модели. Причината е, че те налагат владеенето на реставраторски техники, за да не се увредят ценни релефи по тях например.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews