Още през 2019 г. медии в Азербайджан и Австралия пишат за българския съдия, блокиран вчера от САЩ

OFFNews 06 февруари 2020 в 20:23 6146 1

Андон Миталов, съдията от Специализирания наказателен съд, който стана първият българин със забрана за влизане в САЩ заради "участието му в сериозна корупция", е привлякъл вниманието на медии в Азербайджан и Австралия още през ноември 2019 г.

В качеството си на длъжностно лице Миталов е участвал в корупционни действия, които подкопават върховенството на закона и сериозно компрометират независимостта на демократичните институции в България, съобщи вчера държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео.

Оказва се, че с решението си да разреши на обвинения в шпионаж в полза на Русия Николай Малинов да пътува до Москва Андон Миталов е силно критикуван в материал на българската редакция на австралийското обществено радио SBS.

"Как човек, обвинен в шпионаж, със съдебна забрана да напуска страната, все пак я напуска? Същият съд, който по-рано наложи забраната на Николай Малинов да напуска България, сега му разреши. Прави го друг съдия, Андон Миталов, който безцеремонно зачерква решението на колегите си. Или поне не му пука за изискванията на закона и ги заобикаля. Представителите на съдебната система в България са практически недосегаеми, не носят отговорност за действията си и най-многото, което може да им се случи, е колегиално потупване по рамото с думите – ах, ти, лошо момче, друг път да не правиш така. Освен ако самата прокуратура не бръкне по-дълбоко и не отговори честно на въпроса - защо точно при Миталов отиват адвокатите на Малинов и как така лесно получават разрешението" - коментира на 8 ноември 2019 г. Пламен Асенов от SBS.

Новината, че Миталов е разрешил на Малинов да пътува до Москва стига и до Азербайджан. На 4 ноември Azadlıq Radiosu, азербайджанската секция на Радио "Свобода", публикува материал под заглавие "Путин награди българин, обвинен за шпионаж в страната си".

Сбито, но пунктуално Azadlıq Radiosu съобщава как Миталов е разрешил на Малинов да отиде до Русия от 1 ноември до 5 ноември въпреки че председателят на движение „Русофили“ има забрана да напуска България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови