Още нови трамваи тръгват в София

OFFNews 14 март 2023 в 15:45 1615 0

Трамваи

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Още нови трамваи тръгват в София

14 нови нископодови трамваи тръгват по линии 4, 5 и 18. Те са първите доставени от общо 29 и бяха представени днес от кмета на София Йорданка Фандъкова, служебния вицепремиер  по управление на евросредствата Атанас Пеканов, инж. Росица Карамфилова, служебен министър на околната среда и водите, г-жа Агнес Монфре, ръководител на отдел „България, Хърватия и Словения“ в Генерална дирекция „Регионална и градска политика“ на Европейската комисия. 

Доставката на 29 броя нови нископодови съчленени трамваи е изцяло финансирана по проект „Изпълнение на дейности за подобряване качеството на атмосферния въздух в Столична община чрез закупуване и доставка на електрически превозни средства за релсов транспорт – трамвайни мотриси“ от Оперативна програма “Околна среда 2014-2020 г.”, осъществяван с подкрепата на Кохезионния фонд на Европейския съюз. 

Новите трамвайни мотриси ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и трудноподвижни хора, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Трамваите са снабдени с високоефективна електрическа отоплителна система и две отделни климатични системи – за охлаждане на пътническия салон и на кабината на водача. 

Тези нови 29 с доставените преди това стават общо 67 нови трамваи. Това е повече от половината мотриси в нашия град, каза Фандъкова. 

Очаква се втората партида нови трамваи да бъде доставена до края на лятото.

“Още един успешен проект, финансиран от ЕС. Говорим за инвестиция, чиито резултати са видими и осезаеми. Ние се нуждаем от повече такива инвестиции и да комуникираме повече за ползите от такива проекти, които подобряват качеството на живота, заяви Пеканов. Всички имаме полза да живеем в по-чиста среда, ако това е пътят, нека да вървим устойчиво по него, каза екоминистър Карамфилова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови