Още 6,4 милиона лева за ремонт на студентски общежития

OFFNews 22 декември 2021 в 14:16 887 0

Снимка https://baumit.bg/

Общежитие на Националната спортна академия

Още 6,4 млн. лева са одобрени за саниране, ремонт и обзавеждане на студентски общежития. Средствата се отпускат по бюджета на Министерството на образованието и науката (МОН) за 2021 г.

През месец септември 2020 г. правителството предостави 66 млн. лева за ремонтирането на студентски общежития. Университетите започнаха процедури по възлагане на обществени поръчки, но предвид заложените срокове в Закона за обществените поръчки, не успяха да усвоят средствата до края на годината. Това наложи те да бъдат разчетени отново в бюджета за 2021 г.

От общата сума до момента са усвоени над 20 млн. лева. Държавата възстановява парите на университетите след реално извършени от тях разходи. Най-често парите се използват за саниране и обзавеждане на сградите. Инвестира се в енергийната ефективност и се осигурява по-благоприятна среда за студентите.

През тази академична година една трета от местата в студентските общежития остават свободни, показва справка, предоставена на МОН от висшите училища (Данните са актуални към 30 ноември.). Общежитията разполагат с 50 908 легла, като заетите са общо 33 822. На тях са настанени студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. 

Отделно 3024 легла са определени от университетите като неизползваеми. Те са били в стаи, които се използват от служителите за работни офиси, портиерни помещения или са превърнати в читални, кухненски блокове и др.

Общо 147 са действащите студентски общежития в страната. 5 от тях в момента се ремонтират. Техните студенти са настанени в други общежития до приключване на дейностите.

Търговското дружество „Студентски столове и общежития“ към МОН стопанисва общо 30 общежития. В тях са настанени 4543 студенти, специализанти, докторанти и преподаватели. Те плащат месечен наем в размер на 70 лева, като в тази цена са включени и всички разходи за вода, ток и други такси. Останалите 117 общежития управляват висшите училища.

Месечните наеми, семестриалните депозити и плащанията за консумативи се определят със заповед на ректора на съответния университет след съгласуване със Студентския съвет.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови