Още 30 контейнера за стари дрехи и обувки в София

OFFNews Последна промяна на 06 юни 2022 в 16:16 1666 1

контейнери

Снимка Столична община

Нови 30 контейнера за разделно събиране на текстил поставят от днес в София с тях контейнерите в столицата стават 143. Кампанията се организира от Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба по инициатива на председателя на СОС Георги Георгиев, а в нея се включва и певицата Мария Илиева. 

„През 2019 година заедно с Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба поставихме първите 20 контейнери за текстил. До момента имаме 113, разположени на различни места на територията на София и са събрани общо над 2500 тона текстил, каза кметът на София Йорданка Фандъкова по повод поставянето на новите контейнери. Продължаваме да разширяваме системата за разделно събиране на текстилни отпадъци. Това е важно и за въздуха в столицата, защото помните, че преди няколко години, когато коментирахме източниците на замърсяване на въздуха, говорехме за това, че ако не се събират разделно, текстилните отпадъци могат да попаднат в печките, допълни още Фандъкова. Ние сме част от общата европейска политика за кръгова икономика и това е начинът да се грижим да природата, каза още столичният кмет.

„Със събирането на текстила разделно решаваме от една страна екологичен проблем. От друга страна разделното събиране на отпадъци е важно и за общинските финанси, защото по– този начин се намаляват разходите за обработката и депонирането на отпадъците и на трето място – този процес е част от кръговата икономика, каза председателя на СОС Георги Георгиев. „Вече имаме онлайн карта с локациите на контейнерите, която е достъпна на сайта на Столичната община и така гражданите могат да се ориентират къде е най- близкият контейнер до дома им. Това е нова услуга, изградена благодарение на усилията на колегите на зам.-кметът по екология Десислава Билева“ допълни Георги Георгиев.

По думите на зам.-кмета по екология Десислава Билева контейнери има вече във всички райони на София, а там, където има по-голям поток от хора ще бъдат поставени и допълнителни. 

За своя личен мотив да се включи в инициативата певицата Мария Илиева каза: Екологията не е лозунг, опазването на околната среда е индивидуална отговорност и информирани избори, които правим всеки ден.

Секретарят на Асоциацията на преработвателите и търговците на дрехи втора употреба Сирма Желева благодари за доверието на Столичната община и припомни, че София е една от първите градове в България , който стартира със системата за разделно събиране на текстил и вече няколко години успешно я развива.

Изхвърленият в контейнерите текстил постъпва в Екоцентровете, където преминава два етапа сортиране. Годните за втора употреба дрехи се отделят, това е и най-екологичният начин за управление на отпадъците. Тези, които не са годни за втора употребау се разделят по цветове и материи, отделят се от тях копчетата и циповете и се рециклират. По този начин текстилът не отива за депониране на сметищата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови