Оправиха неработещото осветление в Южния и Западния парк в столицата

OFFNews 03 март 2024 в 17:36 1299 1

Смяна на осветлението в парковете

Снимка Фейсбук профил на Васил Терзиев

Ново осветление има в Южния и в Западния парк

Възстановено е изцяло неработещото осветление на два от най-посещаваните паркове в София, Южен парк и Западен парк, съобщи кметът Васил Терзиев.

В момента се работи да бъде подменено и неработещото осветление в още два парка - Заимов и Хиподрума.

До март 2025 г. плановете са  основните булеварди в София да са с LED осветление, съобщава Терзиев.

В Южния парк са сменени всички 128 неработещи и остарели осветителни тела. Възложен е проект за изграждането на осветление по алейната мрежа, която свързва Южен парк (в частта около бул. "Аренсалски" 125) със спирката на градския транспорт на ул. "Бяла черква". Това ще позволи свободното придвижване на хората от квартала, които сега минават по заобиколен маршрут, за да избегнат тъмните алеи.

В Западен парк са възстановени над 400 осветителни тела. Продължава работата по отстраняването на неработещи стълбове и изграждането на липсващи стълбове и захранване към тях.

Ситуацията в парка "Заимов" е доста по-трудна заради изключително лошото и опасно състояние на съоръженията, включително и корозирали стълбове. Това изисква сериозно финансиране и в момента работим активно, за да го осигурим. Дейностите ще отнемат още няколко месеца, пояснява Терзиев.

За парк "Хиподрума", в който от десетилетия не е поддържано осветлението, се подготвя план за проектиране на осветителната мрежа до края на месеца.

Проектът за големите булеварди предвижда подмяна на 8000 осветителни тела, за да може до март 2025 г. в София да няма нито един голям и неосветен булевард, посочва кметът.

Основен фокус през следващите години ще бъде подмяната на остарелите лампи с нови LED тела. Това ще ни даде възможност да направим спестявания от поддръжка и сметки за електричество. Спестените средства ще вложим в изграждане на липсващи стълбове и инфраструктура, завършва Терзиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки