Описват иконите в пловдивска църква заради неплатени данъци

OFFNews 08 август 2015 в 16:49 2656 4

Снимка: Архив

Съдебен изпълнител описва иконите в пловдивската църква "Свети Илия" заради неплатени данъци.

Църквата „Свети Илия” не е плащала данък сгради и такса смет през последните пет години, твърдят от данъчното в Пловдив. Натрупаните задължения са над 13 000 лева, затова църквата е предадена на съдебен изпълнител. Пловдивският владика реагира веднага, съобщава bTV.

„И понеже църквата няма откъде да ги вземе, идва съдия изпълнител да опише иконите, кандилата, полилеите и да ги изнесе за продан. Хайде, господин кмете, искам да видя това как ще го сториш, да видя докъде ще стигне арогантността ти по отношение на бълграската православна църква”, заяви Пловдивският митрополит Николай.

Законът сочи, че параклисите и храмовете са освободени от данък сгради и такса смет, но не и прилежащите им имоти.„Цяла година ги чакаме да платят, връчен е актът на представител на църквата, издадена е покана за доброволно изпълнение, никой от тях нито реагира, нито има претенции”, каза Цвета Попова, директор на данъчна служба-Пловдив

Джамията в Пловдив също има проблем с неплатени данъци. И там е изпратен частен съдебен изпълнител, заявиха от данъчната служба.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!